Οι αναρτήσεις των εφήβων στο facebook μπορεί να αποκαλύπτουν τις σεξουαλικές τους προθέσεις



Για τους ερευνητές ή τους ειδικούς υγείας που επιθυμούν να αναγνωρίσουν τις σεξουαλικές προθέσεις των εφήβων, το facebook ίσως είναι το σωστό μέρος για να ψάξουν: Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα στην οποία μελετήθηκαν 118 προφίλ φοιτητών από το ίδιο πανεπιστήμιο, οι πρωτοετείς φοιτητές που ανάρτησαν σεξουαλικές «αναφορές» στο δημοφιλές site κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν κυρίως πως ενδιαφέρονταν να γίνουν σεξουαλικά ενεργοί. Απ’ αυτούς, 85 φοιτητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις σεξουαλικές τους προθέσεις. Περίπου 55% των φοιτητών ήταν κορίτσια και τα 2/3 λευκοί...


Οι ερευνητές λοιπόν βρήκαν πως η σεξουαλική δραστηριότητα ήταν πιο συχνή σ’ αυτούς που είχαν αναρτήσει σεξουαλικές αναφορές, ενώ η έρευνα καταλήγει πως «τα προφίλ του facebook ίσως αποτελούν ένα πρωτότυπο μέρος για τον “εντοπισμό” των εφήβων που ενδιαφέρονται για σεξουαλική δραστηριότητα και μπορούν να επωφεληθούν από τη στοχευόμενη πρόληψη ή τα εκπαιδευτικά μηνύματα».

Επίσης σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εν λόγω έρευνας, αυτή μπορεί να είναι μια «ευκαιρία για να παρέχουμε σχετικά μηνύματα εκπαίδευσης και πρόληψης», αφού οι έφηβοι που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι και είναι σεξουαλικά ενεργοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μόλυνσης με σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Οι ίδιοι ερευνητές είχαν πραγματοποιήσει παρόμοια έρευνα το 2007 στο MySpace και είχαν βρει πως το 54% των 18άρηδων που ερευνήθηκαν τα προφίλ τους, είχαν αναρτήσει πληροφορίες στο προφίλ τους στο MySpace για «επικίνδυνες για την υγεία συμπεριφορές» σχετικές με το σεξ, τη χρήση ουσιών ή τη βία. Από την έρευνα επίσης φάνηκε πως πληροφορίες τέτοιου είδους ήταν λιγότερο συχνές στα άτομα που αναρτούσαν πληροφορίες για τα θρησκευτικά τους πιστεύω ή τα χόμπι τους…

Το ιντερνετ και οι ιστοχώροι κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να είναι ιδιαιτέρως ασφαλείς, ακόμα και ωφέλιμοι για την κοινωνικότητα των νέων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν μπορεί να καταλήξει έως και επισφαλές. Οι γονείς αλλά πιο πολύ οι ίδιοι οι έφηβοι πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί και υποψιασμένοι χωρίς όμως να καταλήγουν φοβικοί και καχύποπτοι. Η σωστή ενημέρωση αποτελεί και τον πιο ασφαλή τρόπο προφύλαξης.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου