Πιό επικίνδυνες απ' ότι θεωρούνταν μέχρι σήμερα, αποδεικνύονται οι δημόσιες πισίνες, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη. Η έρευνα κατέδειξε ότι η ανάμιξη οργανικών ουσιών με απολυμαντικές χημικές ουσίες στο νερό της πισίνας μπορεί να προκαλέσει ακόμη και γενετικές βλάβες στα κύτταρα των ανθρώπων, οι οποίες, μεταξύ άλλων, συνδέονται με κινδύνους όπως το άσθμα ή ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης.
Η έρευνα, υπό τον καθηγητή γενετικής Μάικλ Πλέβα του πανεπιστημίου του Ιλινόις, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environmental Science and Technology της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, επισημαίνει ότι όλες οι πηγές νερού περιέχουν οργανική ύλη από σάπια φύλλα, μικρόβια και άλλες νεκρές μορφές ζωής. Ωστόσο, στις πισίνες το νερό επίσης περιέχει υπολείμματα από ιδρώτα, δέρμα, τρίχες, ούρα, καθώς και χημικά προϊόντα, όπως καλλυντικές και αντιηλιακές κρέμες.
Τα προϊόντα αυτά είναι συχνά πλούσια σε άζωτο και όταν αναμιγνύονται με τις απολυμαντικές ουσίες για τον καθαρισμό του νερού της πισίνας, υφίστανται χημική τροποποίηση και μετατρέπονται σε πιο τοξικές ουσίες.
Η συχνή έκθεση ενός ανθρώπου σε τέτοια υποπροϊόντα των απολυμαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε γενετική μετάλλαξη γονιδίων, σε προβλήματα κατά τη γέννηση ενός παιδιού, σε επιτάχυνση της διαδικασίας γήρανσης, σε αναπνευστικές δυσκολίες (άσθμα), ακόμα και σε πρόκληση καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι ίδιοι πάντως δεν συνιστούν στους πολίτες να μην πηγαίνουν στις πισίνες, αλλά σε κάθε διαχειριστή και καθαριστή πισίνας να κάνει καλύτερη επιλογή απολυμαντικών ουσιών και να περιορίσει τις χημικές ουσίες που χρησιμοποιεί για καθαρισμό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου