Θέμα λίγων μηνών η ανακάλυψη του "σωματιδίου του Θεού";


 Εκπρόσωποι των ερευνητικών ομάδων που εργάζονται στους μεγαλύτερους επιταχυντές σωματιδίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι έρευνές τους έχουν προχωρήσει πολύ και ουσιαστικά «αγγίζουν» το περίφημο μποζόνιο Χιγκς.

  Πρόκειται για ένα σωματίδιο που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της σωματιδιακής Φυσικής, αφού είναι εκείνο που θα λύσει τον γρίφο για την ύπαρξη της μάζας στην ύλη.

  Το σωματίδιο που επιστήμονες αποκαλούν «σωματίδιο του Θεού» πήρε το όνομά του από τον βρετανό επιστήμονα Πίτερ Χιγκς που ήταν ο πρώτος που μίλησε γι΄ αυτό πριν από 44 χρόνια. Το μποζόνιο Χιγκς είναι το μόνο από τα σωματίδια του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξακολουθεί να διαφεύγει από τα όργανα παρατήρησης των ερευνητών. Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα με τη θεωρία εμφανίζεται μόνο σε εξαιρετικά υψηλές ενέργειες, σαν αυτές που παρήχθησαν αμέσως μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.

  Σε μεγάλο διεθνές συνέδριο Φυσικής που γίνεται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι ερευνητές που εργάζονται στον Μεγάλο Επιταχυντή Σωματιδίων (LΗC) στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Ερευνας (CΕRΝ) και συνάδελφοί τους που εργάζονται στον επιταχυντή Τevatron στο εργαστήριο Fermilab στο Σικάγο ανακοίνωσαν ότι οι (ανεξάρτητες) έρευνές τους έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο απ΄ όσο περίμεναν και βρίσκονται πλέον ένα μόλις βήμα πριν από την πειραματική επιβεβαίωση της ύπαρξης του μποζονίου Χιγκς.

 Κινητήριος δύναμη πίσω από αυτή την εξέλιξη είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο ερευνητικών οργανισμών. Οι ερευνητές του CΕRΝ ανακοίνωσαν ότι μέσα σε μόλις τρεις μήνες πειραμάτων έχουν καταφέρει να εντοπίσουν όλα τα σωματίδια που προβλέπει το Καθιερωμένο Μοντέλο Φυσικής και πλέον οι προσπάθειες εστιάζονται αποκλειστικά στη μάχη του εντοπισμού του μποζονίου.

  Οι αμερικανοί ερευνητές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι έχουν πλέον αποκλείσει το ένα τέταρτο του φάσματος ενέργειας στο οποίο αναζητείται το μποζόνιο Χιγκς και αν συνεχίσουν στον ίδιο ρυθμό είναι θέμα λίγου χρόνου (ίσως και λίγων μηνών) για να το ανιχνεύσουν.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου