Ξαναχτύπησε η ιστοσελίδα WikiLeaks

Με απόρρητες πληροφορίες για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν
Με νέα αποκάλυψη επανήλθε η ιστοσελίδα WikiLeaks, η οποία δημοσίευσε χθες ένα τεράστιο όγκο 92.000 αμερικανικών απορρήτων εγγράφων που περιγράφουν με λεπτομέρεια τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.
...
Συγκεκριμένα, αποκαλύπτονται με λεπτομέρειες μη καταγεγραμμένες περιπτώσεις θανάτων αφγανών αμάχων, η ύπαρξη ειδικής δύναμης που καταδιώκει για να σκοτώσει ή να αιχμαλωτίσει τους επικεφαλής των Ταλιμπάν και φερόμενοι δεσμοί μεταξύ των πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών και των αφγανών ανταρτών.

Τα απόρρητα αυτά αρχεία του αμερικανικού στρατού για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν διέρρευσαν στα μέσα ενημέρωσης από την ιστοσελίδα WikiLeaks και δημοσιεύθηκαν από την αμερικανική εφημερίδα New York Times, τη βρετανική Guardian και το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν απερίφραστα την αποκάλυψη των απόρρητων πληροφοριών. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ στρατηγός Τζέιμς Τζόουνς σημείωσε ότι η ενέργεια αυτή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ζωές, ενώ θέτει σε κίνδυνο και απειλεί την εθνική ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι το Wikileaks, που ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2006, είναι ένας ιστότοπος με πληροφορίες και αναλύσεις για την πολιτική, ο οποίος ειδικεύεται στη δημοσιοποίηση απόρρητων πληροφοριών.

Αυτοαποκαλείται «το πρώτο ειδησεογραφικό πρακτορείο του λαού» και ζητά ανώνυμους συνεργάτες. Έγινε γνωστό το 2009 όταν δημοσίευσε εσωτερικά έγγραφα που προορίζονταν για την πολυεθνική εταιρεία Trafigura που εμπλέκεται στην υπόθεση ρίψης τοξικών αποβλήτων στην Ακτή του Ελεφαντοστού.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει πολλές φορές επικρίνει τον ιστότοπο, υπογραμμίζοντας ότι οι διαρροές απόρρητων εγγράφων στον Τύπο απειλούν την ασφάλεια της χώρας.

Επίσης, η Γερμανία ζήτησε σήμερα να «ερευνηθούν» οι αποκαλύψεις του Wikileaks σχετικά με την υποστήριξη που προσφέρει το Ιράν και το Πακιστάν στους Ταλιμπάν.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής κυβέρνησης υπογράμμισε επίσης ότι η κυβέρνηση θα «συνεχίσει να ζητά από το Πακιστάν να κάνει ό,τι μπορεί για την εξάρθρωση όλων των τρομοκρατικών ομάδων που δρουν στο ή από το πακιστανικό έδαφος».
newsbeast.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου