Μήπως θα πρέπει να πάρουμε λίγο πιο σοβαρά την έκθεση στον ήλιο?



Ο ήλιος βρίσκεται

σε απόσταση 93 εκατομμυρίων μιλίων από την γη και εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που περιλαμβάνει την υπέρυθρη ακτινοβολία ,την ορατή , την υπεριώδη Α , την υπεριώδη Β ,και την υπεριώδη C . Ο ήλιος είναι η βασική μας πηγή ενέργειας. Εν τούτοις υπερβολική έκθεση...

....
στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη του δέρματος. Επειδή πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία είναι υγιεινή, δεν αντιλαμβάνονται τις οξείες; Και χρόνιες βλάβες που μπορεί να προκαλέσει η ηλιακή ακτινοβολία. Το μαύρισμα από την ηλιακή ακτινοβολία για κοινωνικούς λόγους είναι ένα κίνητρο για να εκτεθεί κανείς στον ήλιο. Το μπρούτζινο χρώμα που αποκτά κανείς μετά από έντονη ηλιοθεραπεία είναι ένας αμυντικός μηχανισμός του δέρματος για να προστατευθεί από τις βλαπτικές υπεριώδεις ακτινοβολίες. Οι βλαβερές επιδράσεις της ηλιακής ακτινοβολίας εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η διάρκεια της έκθεσης, η συχνότητα της έκθεσης, την εποχή του έτους, το γεωγραφικό μήκος, την ποιότητα του αέρα, και το χρώμα του δέρματος. Οι βλάβες από την ηλιακή ακτινοβολία διακρίνονται σε οξείες και χρόνιες. Η οξεία βλάβη εκδηλώνεται σαν ηλιακό έγκαυμα ενώ η χρόνια βλάβη είναι αποτέλεσμα επαναλαμβανόμενης και μακράς διάρκειας έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία, η χρόνια βλάβη εκδηλώνεται ως ακτινική υπερκεράτωση, ελάστωση του δέρματος, γεροντική φακή, βασικοκυτταρικό ή ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε μικρή ηλικία είναι υπεύθυνη για τις βλάβες που φανερώνονται αργότερα σε μεγαλύτερες ηλικίες. Μελέτες έχουν αποδείξει ότι σχεδόν το 80 % των βλαβών που γίνονται μετά την ηλικία των 30 οφείλονται στη συσσωρευτική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας μέχρι τα 18 χρόνια.
ΥΠΕΡΙΩΔΗΣ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ

H υπεριώδης ακτινοβολία που φθάνει στην επιφάνεια της γης διαιρείται αναλόγως του μήκους κύματος και μετρείται σε νανόμετρα (nm )

* Υπεριώδης ακτινοβολία ( 290-400 nm )
* Ορατή ( 400-760 nm )
* Υπέρυθρη ( > 760 nm )
Η υπεριώδης ακτινοβολία από το ήλιο και από διάφορες τεχνητές πηγές (9άμπες ) διαιρείται σε 3 κατηγορίες ανάλογα με το μήκος κύματος.

* UVA ( 320-400 nm )
* UVB ( 290 –320 nm )
* UVC ( 200-290 nm )
H UVA ,μεγάλου μήκους κύματος ακτινοβολία είναι παρούσα κάθε εποχή του έτους, όλο το χρόνο. Είναι παρούσα τις συννεφιασμένες ημέρες και περνά το τζάμι των παραθύρων. Επιπλέον η UVA διαπερνά την επιδερμίδα και φθάνει μέχρι το χόριο.
Η απορρόφηση της UVA προκαλεί την έναρξη του μαυρίσματος στην επιδερμίδα.. όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ,το φυσικό αυτό μαύρισμα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που εμποδίζει την υπεριώδη ακτινοβολία να διαπεράσει τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος. Η UVA ακτινοβολία προκαλεί επίσης αντίδραση ηλιακού εγκαύματος ,είναι όμως η UVA περίπου 600 φορές λιγότερο αποτελεσματική από ότι η UVB στη πρόκληση εγκαύματος. Η μελανινογένεση η οποία προκύπτει από την επίδραση της UVA παράγει νέα και αυξημένη παραγωγή μελανίνης από τα μελανινοκύτταρα.
Η UVA προκαλεί ατροφία του χορίου που είναι το κύριο σύμπτωμα του πρόωρα γηρασμένου δέρματος. Το δέρμα του ανθρώπου που έχει υποστεί υπερβολική επίδραση της UVA παρουσιάζει έντονη κυτταρική και ιστική βλάβη. Οι βλάβες αυτές οφείλονται στην επίδραση των ελευθέρων ριζών οι οποίες παράγονται από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Η UVB είναι γνωστή ως ακτινοβολία του ηλιακού εγκαύματος. Φθάνει μόνο μέχρι την επιδερμίδα και είναι η κύρια αιτία του ερυθήματος ( κοκκινίλας ) .Η UVB είναι επίσης υπεύθυνη για την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα.
Η επίδραση της UVB προκαλεί άμεση βλάβη στο κυτταρικό DNA και στις πρωτείνες της επιδερμίδας. Η συνδυασμένη δράση της UVA και της UVB είναι υπεύθυνη για την πρόωρη γήρανση , την φωτογήρανση, και τον καρκίνο του δέρματος.
Η UVC μικρού μήκους κύματος ακτινοβολία απορροφάται από το όζον της ατμόσφαιρας και δεν φθάνει στην επιφάνεια της γης.
Η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η καθημερινή προστασία είναι τα καλύτερα προφυλακτικά μέτρα και θα πρέπει να γίνονται πράξη από τον καθένα. Η προφυλακτική συμπεριφορά θα πρέπει να διδάσκεται και να ενθαρρύνεται.

* Ν αποφεύγουμε την χωρίς λόγο έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου
* Τα προστατευτικά ενδύματα προσφέρουν καλή προστασία από τον ήλιο
* Γυαλιά ηλίου για την προστασία των ματιών
* Πλατύγυρο καπέλο ιδιαίτερα για άτομα που δεν έχουν μαλλιά στο κεφάλι
* Η καθημερινή χρήση ενός ευρέως φάσματος αντιηλιακού UVA/UVB είναι η πρωτογενής άμυνα από τους κινδύνους από την ηλιακή ακτινοβολία. Το αντιηλιακό πρέπει να έχει δείκτη αντιηλιακής προστασίας 15 ή και μεγαλύτερο. ( Sun Protector Factor = SPF )
O δείκτης αντιηλιακής προστασίας SPF είναι απλά μια αριθμητική μέτρηση του βαθμού προστασίας που έχει ένα αντιηλιακό. Εάν ένα αντιηλιακό έχει δείκτη προστασίας 15 αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εκτεθούμε στην ηλιακή ακτινοβολία 15 φορές περισσότερο Π.χ εάν κάποιος μετά από έκθεση στον ήλιο παθαίνει έγκαυμα στα 5 λεπτά με ένα αντιηλιακο με SPF 15 θα πάθει έγκαυμα στα 65 (15Χ 5=65 )
Τα αντιηλιακά απορροφούν ή αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το αντιηλιακό πρέπει να τοποθετείται 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο.

dermaline.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου