Χιονίζει και στην Αφροδίτη;



Εντοπίστηκαν περιοχές με ασυνήθιστα κρύες συνθήκες.

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι στον Αρη υπάρχουν...χιονοπτώσεις παγωμένου διοξειδίου του άνθρακα. Ο δορυφόρος Venus Express του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος κατέγραψε στοιχεία που δείχνουν ότι το φαινόμενο αυτό πιθανώς λαμβάνει χώρα και στην Αφροδίτη.

Ο ξηρός πάγος

Ομάδα ερευνητών στο Βέλγιο μελέτησε ένα πλήθος δεδομένων που έχει στείλει το Venus Express από την Αφροδίτη από τότε που ξεκίνησε την εξερεύνηση της το 2006. Οι ερευνητές εντόπισαν ένα σημείο στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας του πλανήτη στο οποίο η θερμοκρασία είναι απρόσμενα χαμηλή. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης κυριαρχείται από διοξείδιο του άνθρακα. Το σημείο βρίσκεται σε απόσταση 125 χλμ από την επιφάνεια του πλανήτη και οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι η θερμοκρασία εκεί βρίσκεται στους -175 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες αυτές μπορούν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε πάγο ή χιόνι. 

H ανακάλυψη

Ανεξάρτητα από το αν τελικά χιονίζει στην Αφροδίτη η ανακάλυψη του συγκεκριμένου σημείου στην ατμόσφαιρα της είναι ιδιαίτερα σημαντική. Δεν υπάρχει κάποιο σημείο στην ατμόσφαιρα της Γης με ανάλογες συνθήκες και τόσο χαμηλή θερμοκρασία. Προκαλεί λοιπόν εντύπωση πως συμβαίνει αυτό στην Αφροδίτη που είναι πολύ πιο κοντά στον Ηλιο από ό,τι ο πλανήτης μας. Την έρευνα πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Διαστημικής Αερονομίας του Βελγίου και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Geophysical Research».
schizas.com

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου