Προγράμματα e-learning σε ελληνικά πανεπιστήμια


Γνώση με πιστοποίηση μέσα από ένα μόνο «κλικ» του υπολογιστή!

Το e-learning εδώ και μερικά χρόνια έχει «λύσει» τα χέρια πολλών πολιτών, φοιτητών αλλά και εργαζόμενων, καθώς προσφέρει μάθηση, καταργώντας το χρόνο και το χώρο της διδασκαλίας.
Με μοναδικό εργαλείο τον υπολογιστή  η διδασκαλία μετατρέπεται σε διαδικτυακή, χωρίς να χάνει όμως σε ποιότητα. Εντελώς ευέλικτα, τα προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης προσφέρουν ξανά τα χαμένα όνειρα σε ανθρώπους, που είτε αναζητούν περισσότερη μόρφωση, είτε δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο.
Δυνατότητα πάντως για ολοκλήρωση πτυχίου εξ αποστάσεως εκτός του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Πατρών (ΕΑΠ) δεν υπάρχει ακόμη. Το flowmagazine.gr μίλησε με τρεις καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων που προσφέρουν προγράμματα e-learning και σας παρουσιάζει ορισμένα από αυτά.
Πρόκειται για μια μέθοδο με ιδανικές προδιαγραφές… ή αλλιώς τη χαρά του πολυάσχολου ανθρώπου. Το e-learning χαρίζει αυτονομία, χωρίς να δεσμεύει το φοιτητή να βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο! Απώτερος σκοπός των προγραμμάτων του είναι η παροχή εξειδίκευσης στις γνώσεις αλλά και η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Πολλοί βέβαια το ακολουθούν ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας. Όμως, το e-learning αντί να περιορίζει τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων, «ανοίγει» την αγκαλιά του σε όλους όσους διψούν για μάθηση… σε απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ, αλλά και σε όσους τελείωσαν το Λύκειο και έχουν εργασιακή εμπειρία!
Η διαδικασία του e-learning… απλή και γρήγορη!
Ανεξαρτήτως πανεπιστημίου, το e-learning προσφέρει καθημερινή εκπαιδευτική υποστήριξη από καθηγητές που έχουν καταξιωθεί στο χώρο τους. Μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ο φοιτητής επικοινωνεί άμεσα με τον εκπαιδευτή του για κάθε απορία και άσκηση. Κάθε χρήστης αποκτά ένα username και έναν κωδικό πρόσβασης, με τον οποίο εισέρχεται κάθε χρονική στιγμή στην πλατφόρμα. Ο κωδικός στέλνεται στο email του φοιτητή, εφόσον η αίτηση συμμετοχής του εγκριθεί από τους υπεύθυνους καθηγητές. Σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, το εκπαιδευτικό υλικό ανά διδακτική ενότητα ανανεώνεται και διατίθεται μέσα από αρχεία pdf, powerpoint ή βίντεο. Ειδικότερα, το υλικό περιέχει βιβλία, σημειώσεις, λυμένες ασκήσεις, έρευνες και παραδείγματα…
Πρόκειται για μια ηλεκτρονική τάξη, η οποία διαθέτει όλα τα χρήσιμα εφόδια για ένα φοιτητή… μέχρι ανακοινώσεις και εξετάσεις! Κάθε εβδομάδα ο εκπαιδευόμενος περνά από τεστ αξιολόγησης, το οποίο πρέπει να υποβληθεί στο χρονικό περιθώριο που έχει ορίσει ο καθηγητής. Σε ορισμένα προγράμματα υπάρχουν και τελικές εξετάσεις και έξτρα εργασίες. Βέβαια, απαραίτητη κρίνεται η ύπαρξη ενός υπολογιστή με multimedia δυνατότητες (μικρόφωνο, ηχεία, ακουστικά, κάμερα βίντεο). Στο τέλος των προγραμμάτων και εφόσον ο εκπαιδευόμενος έχει βαθμό άνω του 50% λαμβάνει ένα πιστοποιητικό παρακολούθησης των προγραμμάτων e-learning με τη σφραγίδα του πανεπιστημίου!

Τα προγράμματα e-learning των Ελληνικών Πανεπιστημίων!

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών


Το Πανεπιστήμιο Αθηνών θεωρείται ένα κεντρικό κομμάτι του e-learning στην Ελλάδα εδώ και 12 χρόνια! Σήμερα υπάρχουν 150 προγράμματα προπτυχιακού ή μεταπτυχιακού τομέα, τα οποία χωρίζονται σε 20 εκπαιδευτικές κατευθύνσεις και οδηγούν προς το πιστοποιητικό εξειδίκευσης ή επιμόρφωσης. Τα προγράμματα διαρκούν από 3 έως 9 μήνες και κοστίζουν από 550 έως 1.400 ευρώ. Μέχρι στιγμής την «πόρτα» του Πανεπιστημίου Αθηνών έχουν περάσει πάνω από 15.000 άτομα.

«Το e-learning  δεν απευθύνεται μόνο σε φοιτητές! Ακόμα και ένα στέλεχος μιας επιχείρησης μπορεί να εξειδικευτεί, επιλέγοντας ανάμεσα σε προγράμματα από marketing και ψυχολογία μέχρι παιδαγωγικά και ψυχολογία. Γενικά υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση, αφού ο καθένας κινείται ανάλογα με το χρόνο που διαθέτει!», εξηγεί στο flowmagazine.gr η κα. Αργυρώ Γαλανοπούλου, υπεύθυνη των προγραμμάτων e-learning στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο.
Προγράμματα e-learning: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων, Marketing και Πωλήσεις, Χρηματοοικονομική και Τραπεζική, Λογιστική Κατεύθυνση, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Επιχειρησιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη, Προσωπικές Ικανότητες, Περιβάλλον και Ανάπτυξη, Υγεία, Παιδαγωγικά, Τουριστικά, Επαγγελματική Κινητικότητα, Επιχειρηματικότητα, Business Intelligence and Business Analytics, Ειδική Αγωγή, Ψυχολογία – Ψυχιατρική, Νοσηλευτική, Διαιτολογία – Διατροφή, Future Analytics
Όμως το Πανεπιστήμιο Αθηνών δεν μένει μόνο στο εκπαιδευτικό κομμάτι… αλλά προχωρά και στο κοινωνικό! Φέτος χορηγεί οκτώ υποτροφίες στους 8 πρώτους βαθμολογικά φοιτητές στα προγράμματα: Business Administration, Advanced Business Management, Μαθησιακές Δυσκολίες - Δυσλεξία και Ειδική Αγωγή. Παράλληλα, κινείται με δωρεάν προγράμματα για ανέργους, άτομα με αναπηρία και ειδικές ομάδες φοιτητών, ενώ προσφέρει 20% έκπτωση σε πολύτεκνούς και άτομα με ειδικές ανάγκες και 25% σε ανέργους. Τέλος οι οικονομικά ασθενείς (εισόδημα κάτω των 12.000) δέχονται μια έκπτωση της τάξεως του 15%.
Οι αιτήσεις συμμετοχής για τον τωρινό κύκλο μαθημάτων υποβάλλονται μέχρι τις 26/10/2012 στο http://elearn.elke.uoa.gr, καθώς στις 29/10 ξεκινά η παρακολούθηση των προγραμμάτων. 

Τα προγράμματα e-learning των Ελληνικών Πανεπιστημίων!

Πανεπιστήμιο Πειραιώς


Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς προχωρά δυναμικά τα προγράμματα e-learning… με πάνω από 20.000 χρήστες και 300 μαθήματα να έχουν φορτωθεί στην πλατφόρμα! Χωρίς δεσμεύσεις και περιορισμούς προχωρά στην εκπαίδευση ανθρώπων που ασχολούνται περισσότερο με τις οικονομικές επιστήμες, την πληροφορική και τη διοίκηση επιχειρήσεων! Χαρακτηριστικό παράδειγμα των διδάκτρων του αποτελεί το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, στο οποίο τα μαθήματα διαρκούν από 1 έως 6 μήνες και κοστίζουν από 100 έως 800 ευρώ. Ωστόσο, υπάρχουν μειωμένα δίδακτρα για ανέργους, πολύτεκνους, ΑμεΑ και αποφοίτους ή φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά, αρκεί να υπάρχουν τα ανάλογα δικαιολογητικά…
«Μέχρι σήμερα, η ηλεκτρονική τάξη μετρά χιλιάδες εκπαιδευόμενους και ακόμα περισσότερες αιτήσεις συμμετοχής. Η ποιότητα της μάθησης είναι πολύ υψηλή και ιδιαίτερα πρακτική. Φανταστείτε ότι σε μερικά μαθήματα υπάρχουν μέχρι και βίντεο του καθηγητή!», υποστηρίζει στο flowmagazine.gr η κ. Άννα Καραμολέγκου, υπεύθυνη των προγραμμάτων του Τμήματος Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής.
Τμήματα για το e-learning του Πανεπιστήμιου Πειραιώς: Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ναυτιλιακών Σπουδών, Οικονομικής Επιστήμης, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής, Ψηφιακών Συστημάτων.

Για περισσότερες πληροφορίες πλοηγηθείτε στο site http://eclass.unipi.gr

Τα προγράμματα e-learning των Ελληνικών Πανεπιστημίων!

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

«Πρεμιέρα» στον τομέα του e-learning κάνει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού τα προγράμματά του ξεκινούν για πρώτη φορά στις 15 Οκτώβρη! Πρόκειται για μια πλατφόρμα που ουσιαστικά αφήνει τους εκπαιδευόμενους να αλληλοϋποστηρίζονται μέσα στη γνώση… Τα προγράμματα του πανεπιστημίου ποικίλλουν, καθώς κοστίζουν από 200 έως 800 ευρώ και διαρκούν από 2 έως 6 μήνες!
«Το e-learning απευθύνεται σε άτομα που είναι αποφασισμένα να μάθουν και όχι απλά να πάρουν ένα χαρτί στα χέρια τους. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε «ταμπουρωθεί» πίσω από τα πτυχία και όχι τη γνώση! Όμως, υπάρχουν εκπαιδευόμενοι που δεν είχαν παλιά την ευκαιρία να σπουδάσουν και τώρα αναζητούν τη συγκροτημένη γνώση», αναφέρει στο flowmagazine.gr ο κ. Νικόλαος Κωνσταντόπουλος, καθηγητής e-learning στο τμήμα Διοίκησης.
Τα προγράμματα e-learning του Πανεπιστημίου Αιγαίου: Αρχαία Αίγυπτος και Αιγαιακός Κόσμος: ιστορικές, αρχαιολογικές και εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, Αποτελεσματική Οργάνωση και Διοίκηση Σύγχρονων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Αυτόματη Επεξεργασία & Ανάκτηση Εικόνων Ιστορικών Εγγράφων, Διαχείριση Προβλημάτων Μάθησης και Συμπεριφοράς στο Πλαίσιο της Σχολικής Τάξης: από το Νηπιαγωγείο στο Λύκειο, Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη, Μέθοδοι Ανάλυσης Ερευνητικών Δεδομένων στις Κοινωνικές Επιστήμες και τις Επιστήμες της Αγωγής, Οργάνωση και Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων, Πολιτιστική Επικοινωνία και Σύγχρονες Τεχνολογίες, Σύγχρονες Διαδραστικές Τεχνολογίες και Εφαρμογές, Σπουδαστήριο Ιστορίας και Ιστοριογραφίας, Σχεδιασμός και Ανάπτυξη online Μαθημάτων, Τριδιάστατα Γραφικά Υπολογιστών, e-Διδασκαλείο Γλωσσών, e-Σχολή Γονέων, e-learning στην Αρχαιομετρία (Νέες Τεχνολογίες, Συντήρηση & Διαχείριση Αρχαιοτήτων).
Ο νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά το Φεβρουάριο του 2013, με τις εγγραφές να αρχίζουν τη 1 Νοεμβρίου 2012. Βέβαια, όσοι εγγραφούν πριν της 31 Οκτωβρίου στο http://e-epimorfosi.aegean.gr/ κερδίζουν έκπτωση κατά 10%... 
* Προγράμματα e-learing παρέχονται και από άλλα πανεπιστήμια στην Ελλάδα, τα οποία και θα παρουσιαστούν σε άλλο άρθρο.
Λιάνα Γεωργουλοπούλου για το flowmagazine.gr 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου