Λογισμικό θα αποκαλύπτει την ηλικία τού «συνομιλητή» στα chats


Ένα πολύτιμο εργαλείο, για να προστατεύονται από εκείνους που προσπαθούν ύπουλα να τους παρασύρουν, θα έχουν στα χέρια τους οι νεαροί χρήστες του Διαδικτύου χάρη σε μια εφαρμογή λογισμικού που ανέπτυξαν επιστήμονες, μέσω της οποίας μπορούν να καταλάβουν αν οι συνομιλητές τους στις ομάδες συζήτησης είναι ενήλικοι που προσποιούνται τα παιδιά.

Το πρόγραμμα αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και εφαρμόστηκε σε μαθητές Γυμνασίου, δείχνοντας ότι οι μικροί χρήστες μπορούσαν εύκολα να εξακριβώσουν την πραγματική ηλικία του συνομιλητή τους στα chats. Αρχικά από τους 350 εφήβους που πήραν μέρος στο πείραμα από σχολείο της Κούμπρια, μόνο το 18 τοις εκατό κατάφερε να μαντέψει σωστά αν ο συνομιλητής του ήταν ενήλικος ή παιδί. Τα κορίτσια τα κατάφερναν καλύτερα με ποσοστό 22% έναντι 16% των αγοριών.

Όταν όμως το συγκεκριμένο λογισμικό εφαρμόστηκε στους υπολογιστές τους, η αντίστοιχη εκτίμηση ήταν σωστή στις 47 από τις 50 περιπτώσεις συνομιλίας στο Δίκτυο, ακόμη και σε περιπτώσεις που κάποιος ενήλικος προσποιούνταν ότι ήταν παιδί. «Παιδεραστές εμφανίζονται συχνά ως παιδιά στο Ίντερνετ και η έρευνά μας είχε δείξει πως τα παιδιά που συνομιλούν μαζί τους δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τέτοιες περιπτώσεις», δήλωσε καθηγητής του Πανεπιστημίου Λάνκαστερ. Οι επιστήμονες λοιπόν ανέπτυξαν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που μπορεί να εστιάσει σε χαρακτηριστικά της γλώσσας που χρησιμοποιούν και να τους κατατάξει σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Η εφαρμογή αναπτύσσεται και μπορεί να είναι διαθέσιμη το επόμενο καλοκαίρι.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εξέλιξη της μεθόδου αυτής θα δώσει ένα πολύτιμο εργαλείο για τον εντοπισμό περιπτώσεων ύποπτης συμπεριφοράς και την ασφαλέστερη πλοήγηση στα διαδικτυακά μονοπάτια. πηγη www.e-net.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου