Τα 7 Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου



Υπεύθυνοι για τη λίστα των 7 θαυμάτων θεωρούνται ο Ηρόδοτος και ο Καλλίμαχος ο Κυρήνειος, οι οποίοι έφτιαξαν τη λίστα στο Μουσέιο της Αλεξάνδρειας, αλλά και ο Αντίπατρος ο Σιδώνιος ο οποίος λέγεται ότι επισκεύτηκε και τα 7, το οποίο ήταν απίστευτο επίτευγμα για την τότε εποχή.

Τα 7 Θάυματα λοιπόν της αρχαιότητας είναι:





1. Η Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα στην Γκίζα

Είναι το παλαιότερο από τα 7 θαύματα αλλά και το μόνο που στέκεται ακόμα όρθιο. Χτίστηκε για να φιλοξενήσει το σώμα του Φαραώ Χέοπα, το 1860 π.Χ., και για την δημιουργία της χρειάστηκαν περίπου 20 χρόνια. Για 3.800 χρόνια ήταν το υψηλότερο ανθρώπινο κατασκεύμασμα, ενώ ο τρόπος κατασκευής της παραμένει μυστήριο.



2. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας

Κατασκευάστηκαν το 600 π.Χ από τον Ναβουχοδονόσορα τον Β' και έφταναν τα 22 μέτρα ύψος, ενώ συχνά αναφέρονται και ως οι κήποι της Σεμιραμίς, η οποία ήταν βασίλισσα της Βαβυλώνας. Ουσιαστικά πρόκειται για πύργους, τους οποίους γέμιζαν με χώμα ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν στο εσωτερικό τους δέντρα αλλά και πολλών ειδών λουλούδια. Το θέαμα μίας τεράστιας "πολυκατοικίας" με δέντρα ακόμα και σήμερα θα προκαλούσε έκπληξη πόσο μάλλον σε εκείνη την εποχή. Τελικά καταστράφηκαν από σεισμό γύρω στο 100 π.Χ.





3. Το Χρυσελεφάντινο Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία

Το τεράστιο άγαλμα του Δία (περίπου 90 μέτρα ύψος), το οποίο φτιάχτηκε από τον διάσημο γλύπτη Φειδία σύμφωνα με τις περιγραφές του Ομήρου τον 6ο αιώνα π.Χ., βρισκόταν στην Ολυμπία. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του, όπως φάινεται και από τον τίτλο, ήταν χρυσός και ελεφαντόδοτο. Ο Δίας κρατούσε στο δεξί του χέρι ένα μικρό άγαλμα της θεάς Νίκης, ενώ στο αριστερό ένα χρυσό σκήπτρο το οποίο δάγκωνε με το ράμφος του ένας αετός. Το θέμα του αγάλματος ήταν τόσο εκπληκτικό που όταν το αντίκρυσε ένας Ρωμαίος στρατηγός, μετά την νίκη επί τον Μακεδόνων, ανέφερε ότι νόμιζε ότι είχε τον ίδιο το θεό απέναντι του. Αιτία της καταστροφής αυτού του μοναδικού αριστουργήματος ήταν μία πυρκαγιά τον 1ο αιώνα π.Χ.








4. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσσο

Ο μεγαλοπρεπής ναός της θεάς του κυνηγιού, κτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ. και για να ολοκληρωθεί χρειάστηκαν περίπου 120 χρόνια. Ουσιαστικά το θαύμα ήταν η ανακατασκευή του παλιού ναού της Αρτέμιδος, ο οποίος καταστράφηκε από πλυμμήρα. Το σχεδιασμό του έργου ανέλαβε ο Κρητικός αρχιτέκτονας Χερσίφρωνας και ο υιός του Μετάγενος με έξοδα του γνωστού βασιλιά Κροίσσου της Λυδίας. Ο ναός τελικά καταστράφηκε από πυρκαγιά και σήμερα σώζονται μόνο μερικά συντρίμια από τα θεμέλια του. Το θέαμα του θαύματος ήταν τόσο εντυπωσιακό που ο Αντίπατρος αναφέρει χαρακτηριστικά: "Έχω αντικρύσει την εντυπωσιακή Βαβυλώνα με τους Κρεμαστούς της Κήπους, το άγαλμα του Δία, τον Κολλοσό του Ήλιου, την Μεγάλη Πυραμίδα και τον τάφο του Μαύσωλου, αλλά όταν είδα το σπίτι της Αρτέμιδος να φτάνει ως τα σύννεφα, τα υπόλοιπα αριστουργήματα έχασαν την λάμψη τους και τότε αναφώνησα: 'Εκτός από τον Όλυμπο, ο Ήλιος ποτέ δεν κοίταξε κάτι τόσο τεράστιο'"




5. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού


Πρόκειται για τον Τάφο του Πέρση Βασιλιά Μαύσωλου και κτίστηκε και αυτό τον 4ο αιώνα π.Χ. Είχε ύψος 45 μέτρων και ήταν φιλοτεχνημένο από δεκάδες γλυπτά, έργα των Λεόχαρους, Βριάχη, Σκόπα της Πάρου και Τιμόθεου. Τελικά καταστράφηκε το 1.500 από τους σταυροφόρους!




6. Ο Κολοσσός της Ρόδου


Ο Κολοσσός της Ρόδου ήταν ένα πελώριο άγαλμα του θεού Ήλιου, κατασκευασμένο από χαλκό, το οποίο δέσποζε στο λιμάνι της πόλης του Νησιού. Κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. από τον Χάρη της Λίνδου και είχε ύψος που έφτανε τα 30 μέτρα. Δυστυχώς αταστράφηκε από σεισμό τον 7ο αιώνα μ.Χ.


7. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας

Ο τεράστιος αυτός φάρος, είχε ύψος 140 μέτρων και κτίστηκε τον 3ο αιώνα π.Χ. Ήταν ορατός από 50 χιλιόμετρα απόσταση, ενώ η φλόγα που εκαίγε στην κορυφή του, σε συνδυασμό με τα κάτωπτρα μπορούσαν να κάψουν ακόμα και πλοία που περνούσαν πολύ κοντά από τον Φάρο. Ήταν έργο που έγινε την εποχή του Πτολεμαίου, από τον Σόστρατο. Μετά την ολοκλήρωση του έργου ο Πτολεμαίος δεν άφησε τον αρχιτέκτονα να γράψει το όνομα του στον Φάρο, αλλά ο Σόστρατος το έγραψε κάτω από μία πινακίδα κακής ποιότητας υλικού που τιμούσε τον Πτολεμαίο. Έτσι μετά από αιώνες η πινακίδα αυτή καταστράφηκε και πλέον φαινόταν μόνο το όνομα του σχεδιαστή του θαύματος! Τελικά και αυτό το αριστούργημα κατέρευσε λόγω σεισμού γύρω στο το 1.500 μ.Χ.


8.Τα Τείχη της Βαβυλώνας

Όσο παράξενο και αν ακούγεται στη λίστα του Ηρόδοτου για τα 7 Θαύματα του δεν περιελαμβανόταν ο Φάρος την Αλεξάνδρειας αλλά τα τείχη της Βαβυλώνας! Τα τείχη αυτά είχαν συνολικό μήκος 90 χιλιόμετρα, ενώ πάνω τους οι Βαβυλώνιοι είχαν κτίσει δεκάδες ιερά αλλά και δεκάδες πύλες. Επίσης ήταν τόσο όμορφα φιλοτεχνημένα και χρωματισμένα που το θέαμα τους ήταν σχεδός απόκοσμο σε μία εποχή που κυριαρχούσε το λευκό και το μαύρο! Τελικά τα Τείχη της Βαβυλώνας αντικαταστάθηκαν από τον Φάρο της Αλεξάνδρειας στη λίστα, επειδή λέγοταν ότι ο Ηρόδοτος δεν είχε επισκευτεί την Βαβυλώνα αλλά απλά είχε ακούσει φήμες.




Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου