Μηπως πισω από τη φιλια σας κρυβεται ενας μεγαλος ερωτας;


Είναι σημαντικό να έχετε φίλους, ακόμη κι αν είστε παντρεμένοι. Το να στηρίζεστε μόνο στον/στην σύζυγό σας για όλες τις συναισθηματικές σας ανάγκες ίσως είναι υπερβολική απαίτηση. Οι πλατωνικές σχέσεις μπορούν να σας προσφέρουν την επιπλέον στήριξη και επαφή που χρειάζεστε. Ωστόσο δεν αποκλείεται να έρθετε πολύ κοντά με τον άλλο-ακόμα και χωρίς σεξ.

Το πρόβλημα είναι ότι δυστυχώς δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ των πλατωνικών και των συναισθηματικών σχέσεων.

Συχνά η σχέση γίνεται επικίνδυνα στενή και οι δύο … υποτίθεται ‘’φίλοι’’ φτάνουν μέχρι το σημείο να αναρωτιούνται πώς κατέληξαν να αισθάνονται πιο κοντά στο/στη φίλο τους από ό, τι στον/στην σύζυγο τους.

Η εξωσυζυγική σχέση τους βοηθά να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους, κάτι που καταρχήν είναι καλό.

Αυτό ακριβώς όμως και είναι το πρόβλημα, ότι μπορεί τελικά να αισθάνονται τόσο καλά μέσα στην άλλη σχέση, που ο γάμος τους να έρχεται σε δεύτερη μοίρα.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πιο συγκεκριμένα τι χωρίζει τις συναισθηματικές από τις υγιείς, πλατωνικές σχέσεις.

Ευτυχώς υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια όταν πίσω από μια φιλία κρύβεται ένας έρωτας.

Σε μια συναισθηματική σχέση είναι πιθανό να:

- Βασίζεστε στο ‘’φίλο’’ σας για συναισθηματική υποστήριξη περισσότερο από τον /την σύζυγό σας. Μπορεί να μοιράζεστε μαζί του πολύ προσωπικές πληροφορίες και να αισθάνεστε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτό το πρόσωπο. Και φυσικά η σχέση είναι συναισθηματική αν είστε ερωτευμένοι μαζί του / της.

- Αποκρύπτετε την έκταση της φιλίας σας. Ίσως ο / η σύζυγός σας ξέρει για το πρόσωπο με το οποίο συνδέεστε φιλικά, αλλά δεν είστε διατεθειμένοι να του δώσετε περισσότερες πληροφορίες για το θέμα αυτό.

- Νιώθετε σεξουαλική ένταση – ακόμη και αν δεν προχωράτε σε πράξεις. Για παράδειγμα μπορεί να παρατηρήσετε ότι εσείς και ο φίλος σας αγγίζεστε διαφορετικά όταν δεν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι γύρω σας.

Λένε ότι αυτό που κρατάει σε αγωνία το κοινό στις ρομαντικές κομεντί είναι η υποβόσκουσα σεξουαλική ένταση. Η ένταση αυτή μπορεί να είναι εξίσου δελεαστική στον πραγματικό κόσμο – και εξαιρετικά καταστροφική για έναν γάμο.

Αν και οι τρεις από αυτούς τους παράγοντες αποτελούν σαφείς ενδείξεις ότι η φιλία είναι ουσιαστικά συναισθηματική, μια σχέση μπορεί να είναι καταστροφική για ένα γάμο, ακόμη και χωρίς να συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις.

Για παράδειγμα ακόμη και μια πλατωνική φιλία υπονομεύει ένα γάμο, όταν ‘’κλέβει’’ την προσοχή και την ενεργητικότητα ενός ατόμου από το γάμο του.

Οι πλατωνικές σχέσεις είναι πιο απειλητικές όταν ένας γάμος περνάει κρίση.

Για παράδειγμα ένας γάμος βρίσκεται σε κίνδυνο αν ο ένας από τους δύο συντρόφους δεν είναι ικανοποιημένος με κάποια πτυχή της σχέσης, την οποία ο ίδιος θεωρεί σημαντική. Φυσικά ένας γάμος κινδυνεύει επίσης αν ένας εκ των συζύγων δεν είναι απολύτως αφοσιωμένος σε αυτόν.

Ο γάμος είναι μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις που έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του.

Ως εκ τούτου αξίζει πραγματικά να επενδύσουν οι δύο σύζυγοι χρόνο και ενέργεια για να διατηρήσουν το γάμο τους δυνατό και υγιή.

Αν επικεντρωθούν σε αυτό, είναι πολύ πιθανό να έχουν έναν ευτυχισμένο γάμο.

Και στην τελική αυτή ακριβώς η προσπάθεια είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η παράλληλη σχέση.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου