Νίκησε το AIDS με μεταμόσχευση μυελού των οστών

Μια ιστορία που έχει συγκλονίσει ολόκληρο των κόσμο. Ένας 40χρονος κατάφερε να νικήσει το Aids αλλά και την λευχαιμία κάνοντας μεταμόσχευση μυελού των οστών.

∆ιπλά νικητής αναδείχθηκε 40χρονος Αµερικανός, ασθενής µε AIDS που έπασχε παράλληλα από λευχαιµία. Τρία χρόνια µετά την επιτυχηµένη µεταµόσχευση µυελού των οστών, οι γερµανοί γιατροί που ανέλαβαν τη θεραπεία του ανακοίνωσαν πως και ο ιός και ο καρκίνος ήταν ένας κακός εφιάλτης.
 
Ο Τίµοθι Μπράουν, γνωστός και ως ο «ασθενής του Βερολίνου», έλαβε το µόσχευµα το 2007 από δότη µε γενετική µετάλλαξη, η οποία παρέχει φυσική ανοσία στον ιό HIV. Πριν από τη µεταµόσχευση όµως, ο ασθενής υποβλήθηκε σε χηµειοθεραπεία, προκειµένου να καταστραφούν τα καρκινικά κύτταρα του αίµατος και ο µυελός των οστών. Κατά τη θεραπεία καταστράφηκαν και υγιή κύτταρα, οπότε στην ουσία ο Μπράουν υποβλήθηκε σε πλήρη καταστολή του ανοσοποιητικού του συστήµατος. Οπως είναι φυσικό, η διαδικασία κρίνεται άκρως επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς, καθώς µέχρι να ολοκληρωθεί η µεταµόσχευση και ο οργανισµός να αρχίσει να παράγει εκ νέου κύτταρα, το ανοσοποιητικό του σύστηµα είναι ανύπαρκτο.
 
Σήµερα, υποστηρίζει ο γιατρός του δρ Τόµας Σνάιντερ από το Νοσοκοµείο Charite στο Βερολίνο, οοργανισµός του Μπράουν είναι απολύτως καθαρός. «Σύµφωνα µε τα αποτελέσµατά µας, η θεραπεία του ιού επετεύχθη», γράφει ο καθηγητής και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Επιθεώρηση «Blood». Από το 2007, οπότε ο ασθενής υποβλήθηκε στη µεταµόσχευση, οι γιατροί τον παρακολουθούν στενά, λαµβάνοντας δείγµα από το παχύ έντερο, το συκώτι, τον µυελό των οστών και τον εγκέφαλο, δεδοµένου ότι αυτά τα µέρη του σώµατος λειτουργούν σαν δεξαµενή για τον ιό. Η ανίχνευσή του ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολη, εκτός αν είναι ενεργός και επηρεάζει τα κύτταρα άµεσα.
 
Παρά τον έκδηλο ενθουσιασµό τους, οι ερευνητές τονίζουν πως η θεραπεία είναι εξατοµικευµένη και σε καµία περίπτωση δεν µπορεί να εφαρµοστεί ευρέως στους περίπου 33 εκατοµµύρια ασθενείς παγκοσµίως που έχουν µολυνθεί από τον HΙV, τον ιό που προκαλεί το AIDS. Εξηγούν πως η µεταµόσχευση του µυελού των οστών αποτελεί την τελευταία εναλλακτική λύση για την αντιµετώπιση διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως η λευχαιµία, καθώς πρώτα πρέπει να καταστραφεί ο µυελός που νοσεί και στη συνέχεια να βρεθεί απόλυτα συµβατό µόσχευµα. Ειδικότερα, στην περίπτωση του Μπράουν οι γιατροί φρόντισαν ώστε το µόσχευµα να φέρει επιπλέον ένα συγκεκριµένο και σχετικά σπάνιο γονίδιο – την ποικιλία ∆έλτα 2 του γονιδίου CCR5.

Το γονίδιο αυτό έχει την ιδιότητα να µειώνει τον αριθµό των υποδοχέων που χρησιµοποιεί ο ιός για να µολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήµατος και να προκαλέσει το AIDS. Επιπλέον, η ανάρρωση διαρκεί πολλούς µήνες και η όλη διαδικασία είναι εξαιρετικά επίπονη. «∆εν είναι πρακτικό και µπορεί να οδηγήσει ακόµη και στον θάνατο», επισηµαίνει ο Ρόµπερτ Γκάλο από το Ινστιτούτο Ανθρώπινης Ιολογίας, ένας εκ των επιστηµόνων που ανακάλυψαν τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας που προκαλεί το AIDS. Επίσης, είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί δότης, καθώς µόνο ένας στους 1.000 Ευρωπαίους φέρει το συγκεκριµένο γονίδιο.


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου