Με τη χρήση νέων «έξυπνων» βηµατοδοτών στον εγκέφαλο, 10 άνθρωποι µε βαριά κινητική αναπηρία στάθηκαν στα πόδια τους και βλέπουν καθηµερινά τη ζωή τους να βελτιώνεται. Η εµφύτευση των βηµατοδοτών έγινε στο Νοσοκοµείο «Ευαγγελισµός» από την οµάδα τουκαθηγητή Νευροχειρουργικήςκ. ∆αµιανού Σακά. Μάλιστα, ορισµένοι εκ των ασθενών ήταν τόσο βαριά ώστε επηρεαζόταν ακόµη και ο λόγος και η αναπνοή τους.
Οι καλύτερες τεχνικές
Η εµφύτευση έγινεστο πλαίσιο της κλινικής δοκιµής τους, η οποία διεξήχθη σε παγκόσµια πρώτη στον «Ευαγγελισµό» έπειτα από έγκριση που έδωσε η αµερικανική Υπηρεσία Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA). «Η ελληνική κλινική επιλέχθηκε επειδή οι γιατροί της έχουν από τις καλύτερες τεχνικές στον κόσµο», εξηγεί ο κ. Σακάς. Στο πλαίσιο των δοκιµών εφαρµόστηκαν πολύ αυστηρά κριτήρια ασφαλείας, ενώ η διαδικασία εγκρίθηκε και από τον ΕΟΦ. Η προετοιµασία διήρκεσε περίπου δύο χρόνια και οι επεµβάσεις ολοκληρώθηκαν σε σχεδόν ένα έτος. Όλοι οι ασθενείς έπασχαν από σύνθετες µορφές δυστονίας και τα µέχρι στιγµής υπάρχοντα υλικά και τεχνικές δεν ήταν αρκετά για να τους θεραπεύσουν.
Τα νέα ηλεκτρόδια εκτός από «ευφυΐα» έχουν τόση ευαισθησία, ώστε να «αισθάνονται» τις µεταβολές που συµβαίνουν στον εγκέφαλο και να αναλαµβάνουν ανάλογη δράση. Αυτό σηµαίνει ότι ανιχνεύουν την αντίσταση του εγκεφαλικού ιστού, µε αποτέλεσµα να προσαρµόζεται η παροχή ρεύµατος ανάλογα µε τις πιθανές µεταβολές που µπορεί να εµφανιστούν σε αυτόν. Όλοι οι ασθενείς που συµµετείχαν στη δοκιµή ήταν µεταξύ 20 και40 ετών και εµφάνισαν αισθητή βελτίωση της πολύπλοκης κατάστασής τους µέσα σε διάστηµα µόλις 4-6 εβδοµάδων. Σε τέτοιες σοβαρές περιπτώσεις δυστονίας µέχρι σήµερα απαιτούνταν 8-12 µήνες ώστε να εµφανιστεί βελτίωση έπειτα από διέγερση του εγκεφάλου. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μάντε Καµπίσουε, ενός 25χρονου από το Κονγκό, οποίος έπασχε από µια πολύπλοκη νευρολογική διαταραχή που «διέταζε» το σώµα του να λαµβάνει σχήµα S. Αποτέλεσµα ήταν κάθε προσπάθεια κίνησης να είναι ιδιαίτερα επώδυνη και τελικά να µην καθίσταται εφικτή. Έπειτα από παρέµβαση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο ασθενής ήρθε στην Ελλάδα και υπεβλήθη στη διαδικασία εµφύτευσης της νέας γενιάς βηµατοδοτών. Σήµερα, µπορεί και περπατάει, τρέχει, αυτοεξυπηρετείται πλήρως και το πιο σηµαντικό ατενίζει τον κόσµο µε αισιοδοξία.
«Εάν υπήρχε ο κατάλληλος εξοπλισµός, θα θεραπευόταν τουλάχιστον 500- 600 άτοµα τον χρόνο, αναλόγως µε την πάθηση».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου