Κανόνι βγαλμένο από το μέλλον




Τα υπερσύγχρονα όπλα που βλέπαμε στις ταινίες πλέον έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους και στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ δοκίμασε ένα πειραματικό ηλεκτρομαγνητικό πυροβόλο που εκτοξεύει μεταλλικά βλήματα σε απόσταση 200 χιλιομέτρων με ταχύτητα επταπλάσια του ήχου.



Αντί για εκρηκτικές ουσίες, το κανόνι χρησιμοποιεί ρεύμα υψηλής τάσης για να εκτοξεύσει βλήματα από αλουμίνιο, βάρους 20 κιλών. Χάρη στην υψηλή ταχύτητα που αναπτύσσουν, τα αλουμινένια βλήματα μπορούν να καταστρέφουν το στόχο χωρίς εκρηκτική γόμωση. Το σύστημα, γνωστό ως railgun («όπλο σταθερής ράγας» σε ελεύθερη απόδοση) δεν μοιάζει καθόλου με συμβατικό πυροβόλο: αποτελείται από δύο παράλληλες ηλεκτροφόρες ράγες, τοποθετημένες σε έναν σταθερό μεταλλικό σκελετό σε μέγεθος ημιφορτηγού.

Χοντρά μαύρα καλώδια τροφοδοτούν τις ράγες με ρεύμα για να δημιουργήσουν ηλεκτρικό πεδίο και να επιταχύνουν το αγώγιμο μεταλλικό βλήμα, το οποίο εξέρχεται από το όπλο μαζί με υπέρθερμο, ιονισμένο αέριο (πλάσμα).

Στις δοκιμές που πραγματοποιήθηκε σε βάση του ναυτικού στη Βιρτζίνια, η πρώτη βολή απελευθέρωσε ενέργεια στο ποσό-ρεκόρ των 33 Megajoule, τρεις φορές υψηλότερο από ό,τι στην προηγούμενη δοκιμή το 2008. Ένα megajoule ισοδυναμεί με την ενέργεια που θα απελευθέρωνε ένα όχημα του ενός τόνου αν προσέκρουε σε έναν τοίχο με ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα.

Μια δεύτερη δοκιμή που παρακολούθησαν οι δημοσιογράφοι στη Βιρτζίνια έφτασε τα 32 Megajoule. Όπως αναφέρει ο ρεπόρτερ της Washington Post, το μισοδιαλυμένο βλήμα ήταν ακόμα ζεστό όταν το άγγιξε 45 λεπτά μετά τη βολή. Ακόμα και στην πρώτη του εκδοχή, πάντως, το ηλεκτρομαγνητικό κανόνι δεν αναμένεται να είναι έτοιμο για χρήση πριν από το 2020.


Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου