Τηλεσκόπιο Χάμπλ: 20 χρόνια στο διάστημα!!!

Είκοσι χρόνια λειτουργίας συμπληρώνει σήμερα το διάσημο διαστημικό τηλεσκόπιο Χάμπλ (Hubble Space Telescope), στο οποίο μάλιστα κάνει αφιέρωμα σήμερα η «Google».
Πετώντας σε ύψος 600 χιλιομέτρων, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο περιφέρεται γύρω από τη Γη μία φορά κάθε μιάμιση περίπου ώρα. Το τεχνολογικό αυτό θαύμα είναι ένα πλήρες αστεροσκοπείο πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης, η οποία εμποδίζει τα επίγεια όργανα να διαπεράσουν τα περισσότερα μυστικά του Σύμπαντος.
Έχει μήκος 14 μέτρων, ενώ το συνολικό του βάρος φτάνει τους... 12 τόνους. Στην καρδιά αυτού του συμπλέγματος βρίσκεται το κύριο κάτοπτρό του με διάμετρο 2,40 μέτρα, που θεωρείται ο πιο λείος καθρέπτης που έχει κατασκευαστεί ποτέ.
Το θρυλικό διαστημικό τηλεσκόπιο, που μόλις πέρυσι επισκευάστηκε μετά από αποστολή μαμούθ που οργάνωσε η NASA, συνέλαβε μερικές από τις πιο μακρινές στον χώρο και τον χρόνο εικόνες του σύμπαντος, εντοπίζοντας πιθανότατα τους πιο απόμακρους γαλαξίες που έχουν ποτέ παρατηρηθεί.
Τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη τον Απρίλιο 1990 και πήρε το όνομα του αστρονόμου που μας άνοιξε νέους ορίζοντες στον κόσμο των γαλαξιών: του \'Εντουιν Χαμπλ. Όσο για το κόστος της καταστευής και συντήρησής του; Ξεπερνά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου