Πλατφόρμα- μεγαθήριο στην περιοχή του Ισραήλ.Η Noble Energy ξεκίνησε γεωτρήσεις για φυσικό αέριο κοντά στα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου

Λευκωσία: Γεωτρήσεις σε γειτονικά θαλάσσια οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεκίνησε την Τετάρτη η Noble Energy. Μέσω της υπερσύγχρονης πλατφόρμας «Sedco Express», άρχισαν οι γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή «Λεβιάθαν» του Ισραήλ. Η πλατφόρμα θα ανοίξει τρεις διατρήσεις στο οικόπεδο «Leviathan-1», που βρίσκεται κοντά στα ανεπίσημα όρια των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών... Κύπρου και Ισραήλ. Η μονάδα «Sedco Express» είναι μια από τις πιο σύγχρονες πλωτές μονάδες-γεωτρύπανα, ειδική για μεγάλα βάθη.

Ανήκει σε εταιρεία του Χιούστον του Τέξας και ενοικιάστηκε από τη Noble Energy για περίοδο 15 μηνών στην περιοχή μας, έναντι του ποσού των 240.000 δολαρίων ημερησίως. Το πλωτό γεωτρύπανο έχει μήκος 106 μέτρων, πλάτος 69 μέτρων και βύθισμα 34 μέτρων και ουσιαστικά είναι πολυώροφο τεράστιο σκάφος που πλέει χαρακτηριστικά στις τέσσερις βάσεις του. Στο σημείο όπου γίνεται η διάτρηση, το βάθος της θάλασσας είναι 1.734 μέτρα και το γεωτρύπανο θα φτάσει σε συνολικό υποθαλάσσιο βάθος 7.200 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους της θάλασσας).

Οι συγκεκριμένες διατρήσεις προβλέπεται να διαρκέσουν πέντε μήνες και μετά θα αρχίσει η τοποθέτηση της εξέδρας άντλησης φυσικού αερίου. Αμέσως μετά, το «Sedcom Express» προβλέπεται να μετακινηθεί ανατολικά στο οικόπεδο Ταμάρ, τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης του οποίου έχει η Noble. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται πολύ κοντά στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής Δημοκρατίας, για το οποίο τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης έχουν επίσης ανατεθεί στην ίδια εταιρεία.

Δεδομένου ότι η πλατφόρμα γεωτρήσεων έχει ενοικιαστεί από την Noble για 15 μήνες και για κάθε περιοχή απαιτούνται πέντε μήνες, (έχουν ήδη δηλωθεί οι δύο γεωτρήσεις σε Λεβιάθαν και Ταμάρ), είναι λογικό το ερώτημα αν η τρίτη διάτρηση, που θα πρέπει να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2011 θα είναι στο κυπριακό οικόπεδο; Πάντως, ταυτόχρονα αυτές τις μέρες, σε κοντινή περιοχή (40 ναυτικά μίλια ανατολικότερα), βρίσκεται και το ερευνητικό σκάφος «Rumford Vanguard» και το βοηθητικό του «Romulus» που διεξάγουν σεισμολογικές έρευνες. Τα σκάφη ανήκουν στην PGS που έκανε τις σεισμολογικές έρευνες και για λογαριασμό της Κύπρου.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου