Τι είναι αυτό το... twitter;


Η πρώτη γνωριμία με το twitter είναι βέβαιο ότι θα σας απογοητεύσει -δεν θα καταλάβετε καν το λόγο της ύπαρξής του....

Αν, παρά την απογοήτευση, εγγραφείτε στην υπηρεσία, θα... το βαρεθείτε γρήγορα… οι περισσότεροι.
Αν όμως είστε από τους… λίγους, αν αυτοχαρακτηρίζεστε μπλόγκερ, αν έχετε λόγους να «ακολουθείτε» κάποιους ή να σας «ακολουθούν», αν θέλετε να μαθαίνετε τα νέα ακριβώς την ώρα που συμβαίνουν, να διατηρήσετε στενή την επαφή σας με μια ομάδα ανθρώπων ή αν ανήκετε σε μια ενεργή συλλογικότητα ή μια δραστήρια ομάδα και βαρεθήκατε να βλέπετε καθυστερημένα τα μηνύματά των μελών της στα φόρουμ ή τις mailing-list τότε θα λατρέψετε το twitter.

To twitter με λίγα λόγια

Σε 140 χαρακτήρες απαντούν στο ερώτημα «Τι κάνεις;»: «Γράφω για το twitter», «παιδεύομαι με τη μετατροπή ενός mov», «βαριέμαι», «στήνω ένα δικτυάκι Wi-fi», «νυστάζω»… Όπου κι αν βρίσκονται μπορούν να επικοινωνούν μέσω Web, μέσω εφαρμογών άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων (IM) αλλά και μέσω κινητού τηλεφώνου.
Κάθε μήνυμα μεταδίδεται σε όσους ενδιαφέρονται και δηλώνουν πιστοί ακόλουθοι -κάποιοι επιλέγουν να λαμβάνουν τα μηνύματα αυτά στο κινητό τους τηλέφωνο, άλλοι πάλι τα βλέπουν αναρτημένα στη δική τους σελίδα στο twitter.com.
Όλα τα μηνύματα (ή τουλάχιστον όλα όσα δεν είναι «προστατευμένα») δημοσιεύονται στο δημόσιο χρονολόγιο (public timeline). Αυτό σημαίνει ότι τα βλέπουν όλοι οι χρήστες της υπηρεσίας και έτσι μπορούν να υπάρξουν νέοι ακόλουθοι που θα βρουν ενδιαφέρουσες τις ενασχολήσεις κάποιου μέλους.
Ποιοί είναι στο twitter;
Αυτοί που έχουν τους περισσότερους ακόλουθους στο twitter δεν είναι φυσικά πρόσωπα, αλλά υπηρεσίες ενημέρωσης.
To CNN Breaking News έχει 1.386.819 followers (και δεν ακολουθεί και πολλούς).
Πολλοί από τους δημοφιλέστερους είναι πρωτοπόροι επιχειρηματίες του Διαδικτύου, όπως ο Jason Calacanis που έφτιαξε το Weblogs, o Evan Williams που επένδυσε στο twitter και ίδρυσε την Pyra Labs η οποία δημιούργησε το Blogger, o δημιουργός του twitter Dave Troy και πολλοί πολλοί άλλοι που τα μηνύματά τους φτάνουν στην άλλη άκρη του κόσμου.
Τιτιβίσματα στα ελληνικά
Λογαριασμό στο twitter έχουν επίσης ο Μπαράκ Ομπάμα (ιδιαίτερα ενεργός προεκλογικά), η Χίλαρι Κλίντον και πολλοί άλλοι πολιτικοί, δεν φαίνεται όμως να στέλνουν οι ίδιοι τα μηνύματα αλλά εντεταλμένοι τους.
Από την Ελλάδα, θα βρείτε τον Μίμη Ανδρουλάκη, την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μάλιστα πρόσφατα απάντησε σε ερωτήματα που υποβλήθηκαν από τους Έλληνες χρήστες της υπηρεσίας, Έλληνες ευρωβουλευτές κ.ά.
Είναι ο πρωθυπουργός στο twitter;
Εξαιρετικά αστείο είναι ότι ορισμένοι πολιτικοί εμφανίζονται στο twitter είναι όμως... κάλπικοι, όπως η σελίδα του Kώστα Καραμανλή, ή του Αλέξη Τσίπρα! Συχνά, τα μηνύματά τους είναι τόσο επιτυχημένα αστεία, που αξίζει κανείς να δηλώσει ακόλουθος.
Μα που είναι το In.gr;
Φυσικά, στο twitter θα βρείτε και το In.gr Ειδήσεις και τη γράφουσα.
in.gr

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου