Φτερά πεταλούδων ενάντια στην πλαστογράφηση



Η πλαστογράφηση χαρτονομισμάτων, διαβατηρίων και πιστωτικών καρτών μπορεί να γίνει πιο δύσκολη στο μέλλον χάρη σε μια νέα επαναστατική τεχνική που ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές, η οποία χρησιμοποιεί τον ιριδισμό που προκαλούν τα πλούσια και φωτεινά χρώματα στα φτερά των πεταλούδων, με σκοπό να καταστήσει αδύνατη την αντιγραφή από παραχαράκτες...


Οι πολύπλοκοι χρωματικοί ιριδισμοί παράγονται από τον διαφορετικό τρόπο που το φως πέφτει πάνω σε μια επιφάνεια (πεταλούδες, σκαθάρια και άλλα έντομα) και ανέκαθεν γοήτευαν τους φυσικούς και τους βιολόγους. Τώρα, ερευνητές του ιστορικού Εργαστηρίου Κάβεντις του τμήματος Φυσικής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, υπό τον Ματίας Κόλε, σε έρευνα που παρουσίασαν στο περιοδικό "Nature Nanotechnology", σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο, δείχνουν ότι, με την χρήση ειδικών νανο-τεχνικών, μπορούν να κατασκευάσουν μια νανο-δομή ανάλογη με αυτή που βρίσκεται στα φτερά των τροπικών πεταλούδων (συγκεκριμένα του είδους Papilio blumei που ζει μόνο στο νησί Σουλαβέζι της Ινδονησίας) και η οποία παράγει ανάλογους χρωματικούς ιριδισμούς.

Η ενσωμάτωση αυτής της ιριδίζουσας δομής στα χαρτονομίσματα ή σε άλλα υλικά (π.χ. πιστωτικές κάρτες ή διαβατήρια), σύμφωνα με τους ερευνητές, θα καταστήσει πολύ πιο δύσκολη την παραχάραξή τους. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες δεν είχαν καταφέρει να μιμηθούν τα μοτίβα του ιριδισμού του φωτός που παράγουν οι πεταλούδες, όμως αυτή τη φορά το πέτυχαν στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό τεχνικών νανο-παραγωγής.

"Ξεκλειδώσαμε ένα από τα μυστικά της φύσης και συνδυάσαμε αυτή τη γνώση με εξελιγμένες μεθόδους νανο-κατασκευής, ώστε να μιμηθούμε τα πολύπλοκα οπτικά μοτίβα που υπάρχουν στη φύση… Αυτές οι τεχνητές δομές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρυπτογράφηση πληροφοριών σε οπτικές δομές πάνω σε χαρτονομίσματα ή άλλα πολύτιμα είδη, ώστε να τα προστατεύσουμε από την πλαστογράφηση", δήλωσε ο Κόλε.

Όπως είπε ο ερευνητής, η τεχνική πρέπει να τελειοποιηθεί, όμως στο μέλλον μπορεί τα χαρτονομίσματα και τα διαβατήρια να φέρουν πάνω τους νέα βελτιωμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, που θα βασίζονται στα φτερά των πεταλούδων και τους ιριδισμούς τους.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου