Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού η αυριανή


Είκοσι χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η κυπριακή Πολιτεία, τόσο σε θεσμικό και νομοθετικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής αναγνώρισης του παιδιού ως υποκειμένου δικαιωμάτων, αναφέρει σε σημερινό της μήνυμα με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, που εορτάζεται την 1η Ιουνίου η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά...



Η κ. Κουρσουμπά στο μήνυμα της διαβεβαιώνει όλα τα παιδιά που ζουν στην Κύπρο «ότι βασική μου προτεραιότητα είναι η δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων που θα τους επιτρέπουν να απολαμβάνουν το πλήρες φάσμα των δικαιωμάτων τους, περιλαμβανομένου και του δικαιώματος τους στο παιχνίδι και τις άλλες δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου».

Η 1η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού, προστίθεται «είναι μια άριστη ευκαιρία για όλους να εκτιμήσουμε τη σημασία που τα παιδιά έχουν στη ζωή και την καθημερινότητα της οικογένειας, της κοινότητας και ευρύτερα της κοινωνίας μας. Τη μέρα αυτή μας δίνεται η δυνατότητα να τιμήσουμε τα παιδιά μας για τη χαρά που μας προσφέρουν σήμερα και την ελπίδα που μας υπόσχονται για το αύριο».

Στο μήνυμά της, η Επίτροπος τονίζει ακόμα την αξία που έχει το παιχνίδι, «ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικότητας, για τη συναισθηματική και σωματική υγεία και, κατ’ επέκταση, την ευημερία του παιδιού. Τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, την κουλτούρα, το εθνικό, το κοινωνικό, το πολιτισμικό ή οικονομικό υπόβαθρο ή την όποια ιδιαιτερότητα τους, επιθυμούν κι έχουν ανάγκη και δικαίωμα το παιχνίδι».

«Με το παιχνίδι τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα αυτόνομης και δημιουργικής έκφρασης και ουσιαστικής συμμετοχής στη δημιουργία της δικής τους κοινωνικής πραγματικότητας» αναφέρει και προσθέτει ότι «μέσα από αυτό, τα παιδιά ανακαλύπτουν τον εαυτό τους και εξερευνούν τον κόσμο, δημιουργούν σχέσεις και μαθαίνουν να τις διαχειρίζονται, πειραματίζονται, μαθαίνουν και οικοδομούν κοινωνικές και άλλες δεξιότητες».

Είναι απαραίτητο να διαθέσουμε στα παιδιά τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο και την πρόσβαση σε κατάλληλους, ασφαλείς και συνάμα φιλικούς προς τα ίδια χώρους και υποδομές, αναφέρει και καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι «αυτό είναι μια παράλληλη ευθύνη της οικογένειας και του κράτους».

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου