O πρόεδρος Δ. Χριστόφιας καταδικάζει την ισραηλινή επιδρομή και καλεί το Ισραήλ να ανακρούσει πρύμναν

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας καταδίκασε με έντονο τρόπο την ενέργεια την ισραηλινή επιδρομή στον "στολίσκο της Ελευθερίας", που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι "η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική". 

Ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ "να ανακρούσει ...

πρύμναν".

Επίσης, τόνισε ότι ανεξάρτητα από τη σημερινή εξέλιξη, ουδείς είναι ευτυχής με το συνεχιζόμενο αποκλεισμό της Γάζας, ο οποίος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τα αισθήματά μας.

Κληθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο, πίσω από το απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια βρίσκεται το θέμα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης της ΑΟΖ Κύπρου- Ισραήλ, ο πρόεδρος Δ. Χριστόφιας δήλωσε ότι αυτά είναι ανυπόστατα και φανταστικά.

Ο κ. Χριστόφιας επέμεινε ότι ο λόγος του απαγορευτικού διατάγματος ήταν ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. "Είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, τα προβλήματα από ενέργειες της Τουρκίας προς διάφορες χώρες, μη εξαιρουμένου του Ισραήλ, ανεξαρτήτως αν αυτή τη στιγμή η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Ισραήλ", τόνισε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο κ. Χριστόφιας υπενθύμισε ότι στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, όταν έγινε η επιδρομή του Ισραήλ στη Γάζα, η θέση της Κύπρου ήταν "πιο καθαρή και σκληρή από τη θέση πολλών αραβικών χωρών".

Στην παρούσα συγκυρία παρακαλέσαμε θερμά να μην χρησιμοποιηθούν για λόγους ζωτικών συμφερόντων λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι οργανωτές της αποστολής προς τη Γάζα δεν μας σεβάστηκαν, κατέληξε ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου