Ο νέος τρόπος εξοικονόμησης ενέργειας ονομάζεται «Προμηθέας»

Μια ομάδα φοιτητών από τη Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στα πλαίσια του 26ου Μαραθωνίου Οικονομίας Ενέργειας που διοργανώθηκε στην πίστα eurospeedway του Lausitz στη Γερμανία στις 6 και 7 Μαΐου, κατασκεύασε ένα τρίτροχο όχημα που ακούει στο όνομα «Προμηθέας»....
Ο «Προμηθέας» έχει αυτονομία για περισσότερα από 840 χλμ με ένα μόλις λίτρο υδρογόνου.
Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε από μια μία επταμελής ομάδα φοιτητών σε συνεργασία με 13 συμφοιτητές τους, αλλά και μαθητών Λυκείου της Χίου, οι οποίοι κατασκεύασαν το αμάξωμα.
Υπεύθυνος της ελληνικής συμμετοχής αλλά και εμπνευστής της πρωτότυπης ιδέας ήταν ο Α. Κλαδάς, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το εργαστήριο του Τομέα Ηλεκτρικής Ισχύος.
Τον «Προμηθέα» οδήγησε μια φοιτήτρια μέλος της ομάδας.«Δεν ένιωσα καθόλου άβολα -από τη στιγμή που το σώμα μου βρήκε τη θέση του, το όχημα συμπεριφέρονταν πολύ καλά», τονίζει η φοιτήτρια.
«Πρόκειται για ένα καθαρά ηλεκτρικό όχημα, το οποίο βασίζεται σε έναν κινητήρα μόνιμων μαγνητών, σε μία μπαταρία, το καύσιμο και μία συσκευή που παίζει τον ρόλο του αισθητήρα-συναγερμού στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά. Στην ασφάλεια του οχήματος, το οποίο αναπτύσσει ταχύτητες έως 60 χιλιόμετρα την ώρα, συμβάλλουν και τα δύο μπουτόν, ένα μέσα στη θέση του οδηγού και ένα στο εξωτερικό» δήλωσε ο ο Μάνος Πολιούδης, τελειόφοιτος φοιτητής και μέλος της επταμελούς ομάδας που δημιούργησε το αυτοκίνητο.
Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος 213 ομάδες από 22 χώρες, από τις οποίες μόνο οι 150 έφθασαν ώς την πίστα.
Οι κατηγορίες ήταν τα πρωτότυπα και τα οχήματα πόλης, και στη δεύτερη από αυτές φιλοδοξεί σύντομα να ανήκει η εξέλιξη του «Προμηθέα».
Τον μαραθώνιο παρακολούθησαν 4.000 θεατές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρεκόρ οικονομίας κατέχει η ομάδα του Πανεπιστημίου της γαλλικής πόλης Ναντ, διανύοντας 4.896 χιλιόμετρα με 1 λίτρο καυσίμου.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου