Διατροφικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε τον καύσωνα



2

Η θερμοκρασία συνεχώς ανεβαίνει. Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι καύσωνες θα είναι στην καθημερινότητά...



μας για το επόμενο δίμηνο. Πως θα τους αντιμετωπίσουμε μέσω της διατροφής μας;


Καταναλώνετε πολλά υγρά. Το σώμα λειτουργεί σε σταθερή θερμοκρασία στους 36,5ο C. Όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη αποβάλλονται υγρά μέσω του ιδρώτα, τις αναπνοής και της διούρησης προκειμένου να διατηρηθεί η θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Τα υγρά που αποβάλλονται πρέπει να αντικατασταθούν προκειμένου να μην αφυδατωθεί ο οργανισμός. Ο καλύτερος τρόπος για να εκτιμήσετε πόσα υγρά πρέπει να πίνεται είναι το χρώμα των ούρων. Όταν τα ούρα σας είναι λευκά ή ελαφρώς κίτρινα είστε επαρκώς ενυδατωμένοι. Όταν τα ούρα είναι σκούρα είστε αφυδατωμένοι. Όταν αναφερόμαστε στα υγρά, δεν εννοούμε μόνο το νερό. Στην συμπλήρωση της ποσότητας των υγρών που χρειαζόμαστε συνεισφέρουν οι χυμοί, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα αναψυκτικά, το τσάι αλλά και ο καφές.

Μην ξεχνάτε τα φρούτα και τα λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά όπως αναφέρθηκε συμβάλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού αφού περιέχουν 70-90% νερό. Επιπλέον τα φρούτα προσφέρουν στον οργανισμό κάλιο. Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης που χάνεται με τον ιδρώτα. Καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ώστε να αποφύγετε την αφυδάτωση και τη διαταραχή ηλεκτρολυτών που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.

Προσοχή στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Τα αλκοολούχα ποτά προκαλούν έντονη διούρηση και συμβάλουν στην αφυδάτωση του οργανισμού. Αποφύγετε το αλκοόλ τις πολύ ζεστές ώρες της ημέρας και αν δεν ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε υγρά.

Περιορίστε την ποσότητα των γευμάτων. Αποφύγετε τα μεγάλα σε όγκο γεύματα. Μετά την κατανάλωση του γεύματος , όλοι θα έχετε παρατηρήσει ότι νιώθετε να ζεσταίνεστε περισσότερο, ακόμα και το χειμώνα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται θερμογένεση λόγω τροφής και συμβαίνει λόγω της έναρξης της διαδικασίας της πέψης και της αύξησης της αιματικής ροής στην περιοχή του στομάχου και της κοιλιάς. Είναι κατανοητό σε όλους ότι όταν «σφίγγουν» οι ζέστες τα ογκώδη γεύματα προκαλούν αύξηση της θερμοκρασίας και δυσφορία γι αυτό και πρέπει να αποφεύγονται. Το ίδιο ισχύει και για τα λιπαρά γεύματα, γι αυτό εκτός από την ποσότητα του γεύματος πρέπει να προσέξουμε και τη σύστασή τους ώστε να μην είναι πλούσια σε λίπος.

Μην ξεχνάτε το αλάτι. Ιδιαίτερα αν πάσχετε από υπόταση μην ξεχνάτε να αλατίζεται λίγο περισσότερο το φαγητό σας το καλοκαίρι. Το νάτριο, ένας βασικός ηλεκτρολύτης που περιέχει το αλάτι, χάνεται μέσω ιδρώτα. Η απώλεια νατρίου σε συνδυασμό με συμπτώματα αναιμίας μειώνουν τον όγκο του αίματος. Όταν ο όγκος αίματος μειώνεται «πέφτει» και η αρτηριακή πίεση με συνέπεια ζαλάδες, σύγχυση και τον κίνδυνο λιποθυμικών επεισοδίων.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου