Πλήρες μνημόνιο ετοιμάζεται για την Κύπρο


Δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι ελπίδες για μνημόνιο light στην περίπτωση της Κύπρου...


δηλαδή για την οικονομική στήριξη μόνο του τραπεζικού τομέα της. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως η Λευκωσία θα υποχρεωθεί να μπει στον μηχανισμό στήριξης για να εξυγιάνει και τα δημοσιονομικά της.



Αυτό δείχνει και η σπουδή του ΔΝΤ να στείλει κλιμάκιο στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα φθάσει την Κυριακή, για να πιάσει δουλειά την Δευτέρα. 



Όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Τετάρτη που ενέκρινε το αίτημα της Κύπρου για στήριξη: «Το ΔΝΤ έλαβε πρόσκληση από τις κυπριακές αρχές να συμμετάσχει στην εξωτερική οικονομική βοήθεια για τον περιορισμό των κινδύνων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία».







Από την πλευρά της, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει μάχη για τους όρους του μνημονίου και κυρίως για το ευνοϊκό εταιρικό φορολογικό της σύστημα, ενώ παράλληλα εξακολουθεί να προσπαθεί για την επίτευξη διμερών δανείων με Κίνα ή Ρωσία.Όπως σημειώνει ο Φιλελεύθερος, η Κύπρος θα πάρει «στήριξη εφ' όλης της οικονομίας από τον Μηχανισμό και όχι μόνο για τις τράπεζες, αφού την Τετάρτη ξεκαθάρισε και επίσημα ότι μπαίνουμε σε πλήρες μνημόνιο. Αυτό βέβαια δεν ήταν στις αρχικές προθέσεις της Λευκωσίας, ήταν όμως στις βασικές επιδιώξεις των Βρυξελλών».





Σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα, «η ΕΕ απέρριψε κυπριακό αίτημα για light Μνημόνιο τύπου Ισπανίας και μας υποχρέωσε σε full σχέδιο. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι στην κυπριακή οικονομία θα προωθηθούν αλλαγές, που μας επισημαίνουν εδώ και καιρό».



Όσον αφορά στη χρηματοδότηση της Κύπρου, υπολογίζεται ότι θα φθάσει στα 10 δισ. ευρώ.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου