Παραβιάστηκε το πρωτόκολο του Βατικανού κατά την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο



Έπειτα από την παραβίαση του βασιλικού πρωτοκόλλου από την πρώτη κυρία, Έλση Χριστόφια, τον περασμένο Μάρτιο, όταν αυτή ασπάστηκε τη Βασίλισσα της Ισπανίας (η οποία επισκεπτόταν την Κύπρο για τα εγκαίνια της έκθεσης του Μιρό στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας), καταγράφηκαν τώρα πέντε παραβιάσεις του πρωτοκόλλου του Βατικανού με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στο νησί την περασμένη βδομάδα.
- Όταν ο Πάπας αφίχθη στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας την περασμένη Παρασκευή 4/6, τον υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τη σύζυγό του, Έλση, η οποία φορούσε λευκό ταγέρ. Κατά το πρωτόκολλο του Βατικανού, άτομα τα οποία πραγματοποιούν επίσημη συνάντηση με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πρέπει να αποφεύγουν τα άσπρα ενδύματα, αφού αυτό είναι το χρώμα του Πάπα. Στο πρωτόκολλο διευκρινίζεται πως μόνο οι αρχηγοί κρατών που προέρχονται από βασιλική οικογένεια μπορούν να φορούν άσπρα ρούχα όταν συναντούν τον Πάπα.
- Οι καθολικοί χαιρετούν τον Πάπα γονατίζοντας φιλώντας το δακτυλίδι στο δεξί του χέρι, ενώ οι μη καθολικοί πρέπει να τον χαιρετούν μόνο με ελαφριά υπόκλιση και χειραψία. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ωστόσο, ασπάστηκε τουλάχιστον δύο φορές τον Ποντίφικα και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού, τον χαιρέτισε φιλώντας του το χέρι.
- Δώρα στον Ποντίφικα μπορούν να προσφέρουν μόνο αρχηγοί κρατών. Εντούτοις, ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας, προσέφερε δώρο στον Πάπα Βενέδικτο κατά την άφιξή του στην εκκλησία Αγίας Κυριακής Χρυσοπολίτισσας.
- Βάσει του πρωτοκόλλου του Βατικανού, γυναίκες οι οποίες έχουν επίσημη συνάντηση με τον Πάπα πρέπει να φορούν σεμνό μακρύ φόρεμα ή παντελόνι κουστουμιού. Οι κόρες του προέδρου, Χριστίνα και Μαριάννα, όμως, παρευρέθηκαν το πρωί της 5/6 σε επίσημη συνάντηση που είχε ο Πάπας με ολόκληρη την προεδρική οικογένεια, φορώντας ρούχα τα οποία κατά το πρωτόκολλο θεωρούνται ανάρμοστα, αφού άφηναν εκτεθειμένους τους ώμους και τις πλάτες τους.
- Και τέλος, στις εκδηλώσεις που έγιναν - και ήταν ανοικτές στο ευρύτερο κοινό - κατά την επίσκεψη του Πάπα, παρατηρήθηκε πως για ακόμα μια φορά δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο του Βατικανού, αφού σε αυτό αναφέρεται ρητά πως το κοινό που βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τον Πάπα πρέπει να αποφεύγει τα σανδάλια, τα κοντά παντελόνια και τις φούστες πάνω από το γόνατο.
Η επιστροφή του Πάπα, ωστόσο, έγινε βάσει πρωτοκόλλου, αφού σε αυτό αναφέρεται πως ο Ποντίφικας ταξιδεύει από τη Ρώμη πάντα με Alitalia και επιστρέφει με τις αερογραμμές της χώρας που επισκέπτεται.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου