Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα μιάς "συνδυασμένης" θεραπείας του καρκίνου του προστάτη ανακοινώθηκαν στο Τορόντο



Η ακτινοθεραπεία, σε συνδυασμό με μία ορμονική θεραπεία, μειώνει 43% τη θνησιμότητα των αντρών που είναι αντιμέτωποι μ έναν 'εστιασμένο' προχωρημένο καρκίνο στον προστάτη,... σύμφωνα με μία κλινική μελέτη που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στο Σικάγο.

Ανατρέπεται κατά τον τρόπο αυτόν το "δόγμα", σύμφωνα με το οποίο αρκεί μόνον η ορμονική θεραπεία για τον προχωρημένο 'εστιασμένο' καρκίνο στον προστάτη, επισημάνθηκε από τον γιατρό Παντράϊγκ Ουάρντ, διευθυντή προγράμματος πυρηνικών (θεραπευτικών) ακτινοβολιών στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο στο Τορόντο, ο οποίος επόπτευσε στην κλινική μελέτη.

"Οπως διαπιαστώσαμε, επέζησαν περισσότερο χρόνο, όσοι άντρες υποβλήθηκαν στη συνδυαστική θεραπεία μας, μάλιστα μερικοί απ αυτούς δεν απεβίωσαν από τον ίδιο τον καρκίνο τους", τόνισε ο ίδιος επιστήμονας στο πλαίσιο της ετήσιας 46ης συνόδου της Αμερικανικής εταιρείας κλινικής Ογκολογίας, οι εργασίες της οποίας φιλοξενήθηκαν, φέτος, στο Σικάγο στο βόρειο Ιλινόϊ.

"Μάς επιτρέπεται συνεπώς να πιστεύουμε ότι η προσθήκη ακτινοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη μπορεί κάλιστα να μετατραπεί σε υποδειγματική θεραπεία", πρόσθεσε ο ίδιος γιατρός.

Εως σήμερα υπήρχε προβληματισμός στους ιατρικούς κύκλους εξειδικευμένους στη θεραπεία αυτής της νόσου, γιά την προσθήκη ακτινοθεραπείας στη θεραπεία της, λόγω των "παρενεργειών" της στον οργανισμό του ασθενή.

Ας σημειωθεί ότι η ορμονική θεραπεία αντιμετωπίζει το πρόβλημα των αντρικών ορμονών, που "ντοπάρουν" τον καρκίνο του είδους αυτού.

Η κλινική μελέτη έγινε με 602 ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που έκαναν μόνον ορμονική θεραπεία και 603 που υποβλήθηκαν στη "συνδυαστική" και μετά από μία ολόκληρη επταετία ποσοστό 66% των πρώτων ζούσαν, την ώρα που ποσοστό 74% των δεύτερων ζούσαν τουλάχιστον γιά ένα 6μηνο περισσότερο...

--Μόνον 10% των ασθενών που υποβλήθηκαν στη "συνδυαστική" θεραπεία απεβίωσαν, ενώ απ'όσους έκαναν σκέτη ορμονική θερπαεία απεβίωσε ποσοστό 26% εξ αυτών.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου