Οι μεγαλοι λευκοι ηρθαν στη Μεσογειο επειδη πηραν λαθος στροφη!


Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες ενδεχομένως να έφτασαν στη Μεσόγειο πριν 450.000 χρόνια από τις θάλασσες της Αυστραλίας.
Σύμφωνα με το BBC, αυτό προκύπτει από γενετικές αναλύσεις ερευνητών, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι καρχαρίες που κυοφορούσαν «πήραν λάθος στροφή» κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού τους ταξιδιού.



Τελικά, οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες παρέμειναν στη Μεσόγειο επειδή, όπως όλοι οι καρχαρίες, συνηθίζουν να επιστρέφουν στο μέρος που γεννήθηκαν.

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες στη Μεσόγειο συνδέονται με τα «μακρινά ξαδέρφια» τους στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Ωστόσο νέα έρευνα, που επικεντρώθηκε στην εξέταση του μιτοχονδρικού DNA των καρχαριών, έδειξε ότι οι μεγάλοι λευκοί στη Μεσόγειο έχουν περισσότερες ομοιότητες με τους καρχαρίες της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας παρά με εκείνους του Ατλαντικού.



Αν και γενετικές αλλαγές σε διαφορετικούς πληθυσμούς συμβαίνουν τυχαία, πάντα γίνονται με ένα μέσο ρυθμό.



Κατ’ επέκταση, οι ελάχιστες διαφορές μεταξύ των καρχαριών της Μεσογείου και της Αυστραλίας βοήθησαν τους επιστήμονες να υπολογίσουν πότε ακριβώς χωρίστηκαν.



Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός έγινε πριν 450.000 χρόνια, όταν η Γη προετοιμαζόταν για μια ακόμα εποχή των παγετώνων.

«Ήταν μια περίοδος στο μέσο της εποχής των παγετώνων, οπότε σημειώνονταν πάρα πολλές αλλαγές στα ρεύματα που κινούνταν καθοδικά προς τις ανατολικές ακτές και ανοδικά προς τις δυτικές ακτές της Αφρικής», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Λες Νόμπλ από το πανεπιστήμιο του Aberdeen.



Σύμφωνα με τον κ. Νομπλ τα θερμά ρεύματα, που ωθούν τους καρχαρίες στον Βορρά πιθανότατα τους έκαναν να χάσουν την πορεία τους.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου