Αερομαχίες άλλου επιπέδου..

Η τεχνολογία προχωρά με βήμα ταχύ και συνεχώς μας εκπλήσσει. Τα πιο απίθανα σενάρια έχουν ήδη γίνει πραγματικότητα προσφέροντας δυνατότητες που πολλές φορές τρομάζουν. Η πιο πρόσφατη καινοτομία μας έρχεται από το χώρο του στρατού και πρόκειται για τα νέα εξελιγμένα κράνη που δίνουν τη δυνατότητα στους πιλότους να καταρρίψουν ένα αντίπαλο αεροσκάφος μόνο με μια ματιά.

Ο εν λόγω εξοπλισμός αξίας 250.000 λιρών επιτρέπει στους πιλότους μέσω της δύναμης της σκέψης να κοιτάξουν απλά τον επιθυμητό στόχο τους, να οπλίσουν και να....




στείλουν με το βλέμμα τους τα πυρομαχικά ώστε να το καταρρίψουν.

Το κράνος ‘Striker’ με ενσωματωμένη οθόνη, αποτελεί τομή στις εναέριες επιθέσεις στην στρατιωτική ιστορία. Οι στόχοι ξεπετάγονται μπροστά στον πιλότο και μετέπειτα μπορεί να επιλέξει με φωνητική εντολή και να πυροδοτήσει. Μάλιστα όσο ο στόχος είναι στο οπτικό πεδίο του πιλότου τα πυρομαχικά μπορούν να τον βρουν άσχετα ένα αυτός μετακινηθεί.

Η εν λόγω ανακάλυψη καταρρίπτει τα μέχρι τώρα δεδομένα, σύμφωνα με τα οποία για να χτυπήσει ένας πιλότος ένα αεροσκάφος πρέπει να βρίσκεται ακριβώς πίσω από αυτό. Αυτός ο πρωτοποριακός σχεδιασμός στην ουσία δουλεύει με μικροσκοπικούς οπτικούς αισθητήρες που βρίσκονται στο κράνος και οι οποίοι με τη σειρά τους διαβιβάζουν τις πληροφορίες σε άλλους αισθητήρες που βρίσκονται στο πιλοτήριο.

"Αυτό σημαίνει το τέλος της αερομαχίας", τονίζει ο πιλότος Mark Bowman, προσθέτοντας ότι παραδοσιακά πρέπει να βρίσκεσαι πίσω από το αεροσκάφος-στόχο για να κλειδώσεις τα πυρομαχικά και να το ρίξεις ενώ τώρα οπλίζεις με τη δύναμη του μυαλού σου.

Το κράνος έχει σχεδιαστεί από την BAE Systems της Βρετανίας και έχει υποβληθεί σε εκτεταμένες δοκιμές πτήσεων σε αεροσκάφη της RAF Typhoon.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου