Τρώτε κόκκινο κρέας; Ξανασκεφτείτε το!

Έρευνα: Η μεγάλη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις γυναίκες
Οι γυναίκες που τρώνε πολύ κόκκινο κρέας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές της μονάδας διατροφικής επιδημιολογίας του διάσημου Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την δρα Σουζάνα Λάρσον, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό "Stroke" (Εγκεφαλικό), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησαν περίπου 34.700 γυναίκες ηλικίας 39 έως 73 ετών (όλες χωρίς καρδιαγγειακά προβλήματα στην αρχή της μελέτης το 1997), από τις οποίες το 4% έπαθε εγκεφαλικό μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Η κυριότερη αιτία, που ανέρχεται στο 78% των περιστατικών, ήταν το μπλοκάρισμα κάποιας αρτηρίας που τροφοδοτούσε με αίμα τον εγκέφαλο, ενώ η δεύτερη σε συχνότητα αιτία ήταν η εγκεφαλική αιμορραγία.

Οι επιστήμονες, που έκαναν συνεχείς επανελέγχους επί δέκα χρόνια, βρήκαν ότι το 10% που έκανε τη μεγαλύτερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (τουλάχιστον 100 γραμμάρια τη μέρα), είχε 42% μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθει εγκεφαλικό σε σχέση με τις γυναίκες που έτρωγαν λίγο κρέας (κάτω από 25 γραμμάρια τη μέρα). Όσες γυναίκες ανήκαν στο 20%, που έτρωγε περισσότερο κρέας (τουλάχιστον 86 γραμμάρια ημερησίως), είχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού από φράξιμο αρτηρίας, σε σχέση με όσες έτρωγαν λιγότερα από 36,5 γραμμάρια τη μέρα.

Βέβαια, η διατροφή με άφθονο κόκκινο κρέας έχει συνδεθεί από παλαιότερες έρευνες με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως ο αυξημένος κίνδυνος για ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιοπάθεια και υψηλή πίεση αίματος (βασική αιτία του εγκεφαλικού). Εντούτοις, μέχρι τώρα τρεις μελέτες είχαν εξετάσει τη σχέση κόκκινου κρέατος-εγκεφαλικού και από αυτές η μία είχε διαπιστώσει την ύπαρξη συσχέτισης, ενώ οι άλλες δύο όχι.

Η νέα έρευνα, πάραυτα. δε διαπίστωσε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος και σε αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό από αιμορραγία, ούτε σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρέσκου κρέατος ή κρέατος από πουλερικά και στα εγκεφαλικά. Το κόκκινο κρέας βρέθηκε να αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις μη καπνίστριες και στις γυναίκες χωρίς διαβήτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, πάντως, το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας περιέχει πολύ νάτριο που μπορεί να αυξήσει την πίεση του αίματος, καθώς και σίδηρο που μπορεί να επιταχύνει την παραγωγή ελευθέρων ριζών, οι οποίες κάνουν ζημιές στους ιστούς και τις αρτηρίες.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου