Οι πίθηκοι τραγουδούν με την τεχνική των ανθρώπων



  • 0
     
 Οι πίθηκοι τραγουδούν με την τεχνική των ανθρώπων
 
Οι πίθηκοι που του είδους Hylobates lar χρησιμοποιούν τεχνικές παρόμοιες με τους επαγγελματίες τραγουδιστές της όπερας όταν τραγουδούν τα μελωδικά αλλά διαπεραστικά τους κελεύσματα προς τα θηλυκά μέλη του είδους.
Ιάπωνες επιστήμονες έβαλαν τους «ασπροχέρηδες» γίββωνες να «τραγουδήσουν» σε μια ατμόσφαιρα πλούσια στο αέριο στοιχείο ήλιο και κατέγραψαν τις συχνότητες.
Όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Physical Anthropology, οι γίββωνες μπόρεσαν να ελέγξουν τις συχνότητες των φωνητικών οδών, όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι.
Μοιραζόμαστε πολλά βιολογικά, ηχητικά όργανα με τους πιθήκους αναφέρουν οι επιστήμονες. Αυτά κατ’ αρχάς περιλαμβάνουν τις φωνητικές χορδές και τη φωνητική οδό, δηλαδή τον οισοφάγο, την τραχεία και το στόμα.
Οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αλλάζουν το σχήμα (και επομένως την ιδιοσυχνότητα) της φωνητικής οδού έτσι ώστε να μπλοκάρει ορισμένες αρμονικές και να ενισχύει άλλες, αλλά φαίνεται ότι την ίδια ικανότητα έχουν και οι πίθηκοι.
Βάζοντας του πιθήκους σε ένα κουτί με ατμόσφαιρα αποτελούμενη κατά 50% από αέριο ήλιο, το οποίο αλλάζει την ταχύτητα του ήχου και μεταβάλλει έτσι τις ιδιοσυχνότητες της φωνητικής οδού, αλλά όχι τη συχνότητα δόνησης των φωνητικών χορδών, οι επιστήμονες ηχογράφησαν τους γίββωνες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταβάλλουν τη φωνητική τους οδό όπως οι σοπράνο στην όπερα.
Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι η απόκαλυψη της εξέλιξης της φωνής και της γλώσσας στον άνθρωπο.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου