Μειώστε πίεση και χοληστερίνη τρώγοντας μήλα!





Όσοι λένε πως ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα, δεν έχουν άδικο. 
Εάν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, ή από υψηλή χοληστερόλη, τα μήλα θα ...

μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Τα μήλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. 



Επειδή το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το κάλιο αμβλύνει τις επιδράσεις του νατρίου, ο συνδυασμός αυτός θα μπορούσε να είναι η πιο αποτελεσματική λύση στη μείωση της πίεσης του αίματος. Τα μήλα επίσης έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές ίνες, που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της LDL, δηλαδή της "κακής" χοληστερόλης. 



Αρτηριακή πίεση και Νάτριο



Η υψηλή αρτηριακή πίεση, ορίζεται από την τιμή 140/90 mmHg και πάνω. Επηρεάζει έναν στους τέσσερις ενήλικες, ενώ είναι η κύρια αιτία του εγκεφαλικού επεισοδίου. Συνδέεται επίσης με ασθένειες της καρδιάς και των νεφρών, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος. Οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν λιγότερο από 2400 mg νατρίου ανά ημέρα. Η μειωμένη πρόσληψη νατρίου συμβάλλει στην μείωση της πίεσης του αίματος. Τα μήλα μπορούν να συμβάλλουν και σε αυτό, αφού ένα μήλο περιέχει μόνο 2 mg νατρίου. 



Ο ρόλος του Καλίου 



Το κάλιο έχει την αντίθετη επίδραση στην αρτηριακή πίεση από ότι νάτριο, αφού βοηθά τον οργανισμό να παραμένει σε χαμηλότερα επίπεδα, σύμφωνα με την εταιρεία American Heart Association. Η επαρκής πρόσληψη καλίου για τους ενήλικες είναι 4.700 mg την ημέρα. Ένα μεγάλο μήλο περιέχει περίπου 240 mg καλίου και έχει μόνο 115 θερμίδες. Άλλα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο είναι τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, οι ντομάτες και τα αγγούρια. 



Χοληστερόλη και Διαλυτές Ίνες 



Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρδιακής νόσου. Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν εναπόθεση λίπους στην ανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων, μπορεί να μπλοκάρουν τη ροή του αίματος, να βλάψουν την καρδιά, καθώς και άλλα ζωτικά όργανα. Οι διαλυτές ίνες μειώνουν την ποσότητα της διαιτητικής χοληστερόλης που εισέρχεται στο αίμα μας, και χρειάζονται περίπου 5 mg έως 10 mg την ημέρα για να μειώσουμε τα επίπεδα της LDL "καλής" χοληστερόλης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα MayoClinic.com. Ένα μήλο περιέχει περίπου 5,5 g ινών, ένα μίγμα διαλυτών και αδιάλυτων τύπων. 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου