σχετίζονται με το στρες φαίνεται ότι χαρίζει η ουσία χολίνη που εντοπίζεται στο κρέας, στα...
αβγά, στα φασόλια και στο μπρόκολο, υποστηρίζει νέα μελέτη αμερικανών ειδικών από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά οι έγκυοι θα μπορούν να λαμβάνουν συμπληρώματα χολίνης, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το φυλλικό οξύ. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμούν ότι θα μπορούσε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας όπως π.χ. η δισχιδής ράχη.
Η μελέτη
Οι αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τις αλλαγές των επιγενετικών δεικτών - χημικών ουσιών που προσδένονται στο DNA και επηρεάζουν τη λειτουργία των γονιδίων – σε συνολικά 26 εγκύους, ενόσω βρίσκονταν στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.
Οι επιγενετικοί δείκτες θεωρούνται σημαντικοί καθώς καθορίζουν κατά πόσο οι «διακόπτες» των γονιδίων είναι «αναμμένοι», δηλαδή κατά πόσο αυτά λειτουργούν ομαλά, ή εάν είναι «σβηστοί» και τα γονίδια βρίσκονται σε κατάσταση... off.
Σε κάποιες από τις εγκύους που έλαβαν μέρος στη μελέτη, χορηγήθηκαν 480mg χολίνης ημερησίως υπό μορφή συμπληρωμάτων αλλά και μέσω της διατροφής τους, ενώ σε άλλες χορηγήθηκαν 930mg χολίνης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες δόσεις χολίνης οδηγούσαν στη μεγαλύτερη πρόσδεση ουσιών στο DNA της μητέρας, γεγονός που προκαλούσε αλλαγές σε γονίδια που σχετίζονταν με τη ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας στον οργανισμό της.
Μάλιστα η δραστηριότητα γονιδίων που θεωρούνται υπεύθυνα για την παραγωγή της ορμόνης κορτιζόλης – ορμόνη που έχει συνδεθεί με μακροχρόνιο στρες και μεταβολικές διαταραχές – ήταν τόσο μειωμένη, ώστε το έμβρυο να εμφανίζει πτώση των επιπέδων της ορμόνης στο αίμα του κατά 33%.
Χολίνη με… συνταγή γιατρού
Η επικεφαλής της μελέτης, δρ Ίβα Πρέσμαν ανέφερε ότι οι μητέρες που ταλαιπωρούνται από αυξημένο στρες και κατάθλιψη – καταστάσεις δηλαδή που αυξάνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στον οργανισμό – θα μπορούσαν να ωφεληθούν από την προστατευτική δράση της χολίνης.
«Μια μέρα ενδεχομένως να μπορούμε να συνταγογραφούμε χολίνη με τον ίδιο τρόπο που σήμερα συνταγογραφούμε φυλλικό οξύ σε όλες τις εγκύους. Είναι οικονομική και δεν εμφανίζει παρενέργειες τουλάχιστον στις δόσεις που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη» λέει η ίδια.
«Μπορεί τα ευρήματά μας να μην αλλάξουν κάτι στην παρούσα φάση, ωστόσο η ιδέα ότι η πρόσληψη χολίνης θα μπορούσε να προκαλέσει αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση από την εβρυική έως την ενήλικη ζωή είναι κάτι σχετικά νέο» καταλήγει η δρ Πρέσμαν.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου