Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν κάνει να τρώμε
καμμένο φαγητό. Μπορεί εσείς να το απορρίπτετε επειδή πλέον έχει χάσει τη γεύση του και είναι γευστικά ένα μαύρο χάλι, όμως στην ουσία, είναι επικίνδυνο για την υγεία μας!
Πρώτα απ’ όλα το καμμένο φαγητό, πλέον είναι στην κυριολεξία κάρβουνο: έχει χάσει και τα τελευταία πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του.
Το φαγητό, θα πρέπει να το μαγειρεύουμε και να μην το τρώμε ωμό και κατά τη διαδικασία αυτή χάνονται κάποια θρεπτικά συστατικά, όχι όμως όλα. Αν όμως καεί, τότε χάνονται τα πάντα, άρα δεν έχει νόημα να το φάμε, σε συνδυασμό και με αυτά που συμβαίνουν παρακάτω…
Ο πιο σημαντικός λόγος που δεν κάνει να τρώμε καμμένο φαγητό, είναι ότι είναι πολύ καρκινογόνο!
Όταν το φαγητό καίγεται, τότε δημιουργείται μέσα του μεγάλη συγκεντρωση μιας καρκινογόνας ουσίας, που ονομάζεται ακρυλαμίδια (acrylamides).
Αυτό συμβαίνει ακόμα πιο έντονα σε φαγητά που έχουν μεγάλη συγκέντρωση υδατανθράκων, όπως οι πατάτες, τα μακαρόνια το ψωμί, κλπ.
Όσο περισσότερο τα ψήνουμε, τόσο μεγαλύτερη και η συγκέντρωση.
Θα ήταν αδύνατον να αποφύγουμε την κατανάλωσή τους όμως μπορούμε να προσέξουμε να αποφύγουμε τη μεγάλη συγκέντρωσή τους, απλά ψήνοντας το τοστ μας λιγότερη ώρα, αποφεύγοντας το ψήσιμο στο τηγάνι (πχ της πατάτας μιας και στο τηγάνι πολλές φορές «αρπάζουν» στις άκρες), κλπ.
Τώρα, τα καμμένα κρέατα, παρόλο που δεν έχουν υψηλή συγκέντρωση σε υδατάνθρακες, είναι και αυτά επικίνδυνα για την υγεία…
Όταν το κρέας καίγεται, τα αμινοξέα που περιέχονται στις πρωτεΐνες του, μπορούν να αλλάξουν χημικώς και να γίνουν καρκινογόνες. Το ίδιο ισχύει και για τα κρέατα που ψήνονται στη σχάρα και στα κάρβουνα, κι ας μην έχουν καεί.
Αν τώρα το κρέας δεν είναι ιδιαίτερα λιπαρό ή αφαιρέσετε το λίπος, τότε τα πράγματα είναι καλύτερα.
Έτσι, ο λόγος που δεν κάνει να τρώμε καμμένο φαγητό, είναι πολύ απλά ότι δημιουργούνται ουσίες μέσα του οι οποίες είναι καρκινογόνες για τον οργανισμό μας και ότι το καμμένο φαγητό, δεν έχει να προσφέρει τίποτα θρεπτικό στον οργανισμό μας.
Αν και δεν πειράζει από καμιά φορά να το αμελήσουμε, καλό είναι να μην επιβαρύνουμε όσο γίνεται τουλάχιστον, τον οργανισμό μας με τέτοιες ουσίες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου