Τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την οδήγηση



  • 0
     
 Τα βιντεοπαιχνίδια επηρεάζουν την οδήγηση
 
Οι έφηβοι που παίζουν βιντεοπαιχνίδια τα οποία εξυψώνουν την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά ίσως είναι πιο πιθανό να γίνουν επικίνδυνοι και απρόσεκτοι οδηγοί, υποστηρίζει πρόσφατη έρευνα από το Κολέγιο Dartmouth η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychology of Popular Media Culture.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν τέσσερις τηλεφωνικές συνεντεύξεις στη διάρκεια τεσσάρων ετών σε 5000 αμερικανούς εφήβους. Να σημειώσουμε ότι σε αρκετές πολιτείες των Η.Π.Α. οι έφηβοι μπορούν να οδηγούν με σχετικό δίπλωμα (learner’s permit) από τα 14.
Οι μισοί περίπου έφηβοι δήλωσαν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια που απευθύνονταν σε πιο μεγάλες ηλικίες. Από αυτά τα παιδιά το 32% είπαν ότι έπαιζαν το Spider Man 2 (το οποίο απευθύνεται σε εφήβους), το 12% το Manhunt – που απευθύνεται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας – και το 58% το Grand Theft Auto III που επίσης απευθύνεται σε ενήλικες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές στην τρίτη συνέντευξη, κατά την οποία οι συμμετέχοντες ήταν κοντά στα 16 – το 21% αυτών δήλωσαν ότι τους είχε ήδη σταματήσει η αστυνομία ενώ οδηγούσαν, το 14% ανέφεραν ότι είχαν ήδη ένα τροχαίο και το 25% είπαν ότι είχαν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά στο τιμόνι όπως η αυξημένη ταχύτητα και η παραβίαση των stop.
Σημειώνεται ότι οι χαρακτήρες των βιντεοπαιχνιδιών που απευθύνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πιο ριψοκίνδυνοι γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο οδήγησης των εφήβων, καθώς και την πιθανότητα να οδηγούν έχοντας πιει αλκοόλ.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου