5 ανατριχιαστικές αλήθειες για το σώμα σου!

Μουδιάζουν τα πόδια και χέρια σου; Απορείς γιατί κάποιες φορές "γελάς μέχρι δακρύων" και γιατί κάποιες άλλες πονάει η κοιλίτσα σου από το πολύ γέλιο; Τέλος, μήπως δεν καταλαβαίνεις γιατί νιώθεις ένα ρίγος στους γλουτούς κάθε φορά που κάθεσαι για πολύ ώρα κάπου; Μάθε την ερμηνεία που έχουν όλες αυτές οι παραξενιές του κορμιού σου! ...
1. Σου σηκώθηκε η τρίχα κάγκελο;
H ανατριχίλα (goozebumps) εμφανίζεται όταν αισθάνεσαι κρύο ή έντονο φόβο. Αυτό συμβαίνει γιατί ένας μικρός μυς στη βάση κάθε τρίχας του κορμιού συστέλλεται. Συνολικά, αυτή η συστολή εμφανίζεται σαν ερεθισμός της επιδερμίδας. Παλαιότερα που και οι άνθρωποι και κυρίως οι γυναίκες είχαν περισσότερη τριχοφυΐα, το κορμί προσπαθούσε να ζεσταθεί από μόνο του,ειδικά σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Το ίδιο συμβαίνει και στην σημερινή εποχή, μόνο που η ανατριχίλα εκφράζεται μέσα από όσες τρίχες σου έχουν απομείνει!

2. Γιατί το καθάρισμα των κρεμμυδιών σε κάνει να κλαις;
Όταν κόβεις ένα κρεμμύδι, διαταράσσεις τα κύτταρά του, που έχει σαν αποτέλεσμα να απελευθερώνονται ένζυμα που παράγουν ένα αέριο υπό το όνομα Όταν το αέριο αυτό φτάσει στα μάτια, αντιδρά με νερό και παράγει μικρές ποσότητες θειικού οξέος, το οποίο τσούζει τα μάτια και φέρνει δάκρυα. Από εκείνη τη στιγμή ο εγκέφαλος δίνει το σήμα για να συνεχίσουν να παράγονται δάκρυα με την ελπίδα να καθαρίσουν τα μάτια. Όσο συνεχίζεις να κόβεις κρεμμύδια, τόσο συνεχίζει να αντιδρά το αέριο που παράγεται με τα μάτια σου. Αν θέλεις να αποφύγεις τα δάκρυα και τα χαρτομάντηλα,πριν τα κόψεις, τοποθέτησε τα ψυγείο. Η χαμηλή θερμοκρασία θα καθυστερήσει την διάχυση των ενζύμων.

3. Γιατί μπορεί να γελάς μέχρι δακρύων;
Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ασφαλή συμπέρασμα τα. Πάντως το γέλιο και το κλάμα είναι παρόμοιες ψυχολογικές αντιδράσεις. Συνήθως, συνδέουμε το κλάμα με κάποια δυσάρεστη κατάσταση. Όμως τα δάκρυα είναι μια πολύ πιο περίπλοκη αντίδραση και μπορούν να προκύψουν από πολλά και διαφορετικά συναισθήματα που ξυπνάνε μέσα μας. Αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά είναι πως τόσο η έντονη χαρά όσο και η έντονη λύπη είναι αρκετές για να προκαλέσουν άπειρο άγχος και στρες. Το κλάμα είναι μια διέξοδος για να ξεσπάσεις.


4. Γιατί μουδιάζουν οι γλουτοί, τα χέρια ή τα πόδια σου, όταν κάθεσαι ακίνητη για πολύ ώρα;
Το φαινόμενο προκύπτει από συσσωρευμένο αίμα που έχει συγκεντρωθεί σε κάποιο ήδη πιεσμένο νεύρο. Αν κάθεσαι σε κάποια παράξενη στάση ή ακόμα αν σταυρώνεις τα πόδια, είναι αρκετό για να πιέσεις άθελά σου, κάποιο νεύρο, διακόπτοντας το σήμα που θα έπρεπε να στέλνει αυτό στον εγκέφαλο, κάνοντας τα πόδια σου για παράδειγμα να νεκρώνουν. Το μούδιασμα είναι πιο έντονο στα άκρα (πόδια, χέρια αγκώνες) αλλά και στους γλουτούς. Το μόνο που έχει να κάνεις είναι να αλλάζεις τον τρόπο που στέκεσαι αρκετά συχνά. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, το μούδιασμα είναι σύμπτωμα ασθενειών όπως ο διαβήτης. Αν το αισθάνεσαι αρκετά συχνά και χωρίς λόγο, επισκέψου το γιατρό σου.
5. Είναι αλήθεια πως αν κρυφακούς θα μεγαλώσουν τα αυτιά σου;
Τα αυτιά δεν μεγαλώνουν επειδή κρυφακούς. Τα αυτιά (στο εξωτερικό του μέρος, αυτό που βλέπουμε δηλαδή) είναι ένα από τα όργανα που μεγαλώνουν όσο μεγαλώνεις έτσι κι αλλιώς. Μεγαλώνουν περισσότερο μέχρι την ηλικία των 10 και μετά μεγαλώνουν κατά 0,22 κάθε χρόνο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με την μύτη. Μην ανησυχείς πως θα μοιάσεις με τον Πινόκιο επειδή λες ψέματα.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου