«Εξυπνη» συμφωνία Nokia και Microsoft

O διευθύνων σύμβουλος της Nokia Στέφεν Ελοπ (αριστερά), σε ένθερμη χειραψία με τον επικεφαλής της Microsoft Στιβ Μπάλμερ, επισφραγίζοντας τη στρατηγική συμμαχία μεταξύ των δύο εταιρειών.
Σε στρατηγική συμμαχία προχωρούν Nokia και Microsoft, σε μια προσπάθεια να ανταγωνισθούν τις Google και Apple στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά έξυπνων τηλεφώνων.
Η Nokia -η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο- ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το λογισμικό Windows Phone της Microsoft ως βασική πλατφόρμα για τα έξυπνα τηλέφωνα, σε μία κίνηση που αποσκοπεί στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στη
συγκεκριμένη αγορά, που κυριαρχείται από το iPhone της Apple και το λογισμικό Android της Google, το οποίο είναι σχεδιασμένο για τηλέφωνα και υπολογιστές-ταμπλέτα (tablets).
O διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Στέφεν Έλοπ -πρώην στέλεχος της Microsoft και ο πρώτος μη-Φινλανδός που αναλαμβάνει καθήκοντα στο «τιμόνι» της εταιρείας- ανακοίνωσε παράλληλα αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο, στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου.
Παρ' όλα αυτά, η ανακοίνωση της φιλόδοξης συμμαχίας απογοήτευσε τις αγορές, με τη μετοχή της φινλανδικής εταιρείας να καταγράφει μεγάλες απώλειες.
«Η Nokia βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, όπου χρειάζεται σημαντικές αλλαγές, που κρίνονται αναπόφευκτες για το «ταξίδι» μας στο μέλλον», δήλωσε ο κ. Έλοπ, παρουσιάζοντας στους επενδυτές τη νέα του στρατηγική.
Αναλυτές της αγοράς θεωρούν ότι η «συμμαχία» θα προσφέρει στη Nokia το πλεονέκτημα της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που διαθέτει η Microsoft στον τομέα του cloud-computing -βασικού στις συσκευές επόμενης γενεάς- ενώ η Nokia θα μπορούσε να βοηθήσει τη Microsoft να αποκτήσει μεγαλύτερη παρουσία στην αγορά φορητών συσκευών.
Η Nokia σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τη μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft στα κινητά της τηλέφωνα, ανοίγοντας στον αμερικανικό όμιλο μια μεγάλη αγορά, σε μια πρόκληση για την Google.
Οι επενδυτές εμφανίσθηκαν δύσπιστοι απέναντι στα σχέδια του κ. Έλοπ, καθώς ο ίδιος ανακοίνωσε ότι το 2010 και το 2011 θα αποτελέσουν «χρονιές μετάβασης», τροφοδοτώντας φόβους ότι οι νέες προσπάθειες θα έχουν αντίκτυπο στα περιθώρια κέρδους της φινλανδικής εταιρείας.
Απολύσεις
Η στρατηγική συμμαχία συνοδεύεται και από περικοπές χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Nokia ανά τον κόσμο, με δραματική μείωση των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη.
«Φαίνεται ότι τα νέα σχέδια συνοδεύονται από την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στη Φινλανδία», δήλωσε ο ’ντι Ρίνε, πρόεδρος του σωματείου Ammattiliitto Pro.
«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρθρωτική μεταρρύθμιση που έχει ποτέ συμβεί στον τομέα νέας τεχνολογίας στη Φινλανδία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, Μαουρι Πεκαρίνεν.
Η Nokia και Nokia Siemens Networks απασχολούν συνολικά 132.000 εργαζομένους, εκ των οποίων 19.800 στη Φινλανδία.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου