Ηλιακό σπίτι με τεχνητό υγρότοπο



  • 2
     
 Ηλιακό σπίτι με τεχνητό υγρότοπο
 
Το Ηλιακό Δέκαθλο 2012 που διοργανώθηκε στην Ευρώπη ενθάρρυνε τις 20 συμμετέχουσες ομάδες να ενσωματώσουν λύσεις υψηλής τεχνολογίας σε κατοικίες που τροφοδοτούνται από ηλιακή ενέργεια.
Μια ομάδα από τη Βραζιλία ξεχώρισε διότι πέραν της τεχνολογίας παρουσίασε μια κατοικία με πολλά παραδοσιακά στοιχεία.
Το Ekó House είναι μια κατασκευή που εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια, αλλά σχεδιαστικά εμπνέεται από τα σπίτια της φυλής των Τουπί-Γκουαρανί.
Παράλληλα με τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, της άνεσης και της ασφάλειας, η μοναδική ομάδα από το νότιο ημισφαίριο που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Ηλιακό Δέκαθλο 2012 επιχείρησε να αναβιώσει το συνήθειο των Τουπί-Γκουαρανί να επικοινωνούν σε μεγάλους κοινόχρηστους χώρους που επικοινωνούν με το περιβάλλον.
Το Ekó House είναι φτιαγμένο από σανίδες πεπιεσμένου ξύλου και φέρει μια χαρακτηριστική βεράντα που σέβεται την βραζιλιάνικη παράδοση με τους παράλληλους ιδιωτικούς και κοινούς χώρους.
Η ενέργεια προέρχεται από φωτοβολταϊκά στη στέγη, ενώ τα μηχανικά, υδραυλικά και κλιματιστικά συστήματα περιέχονται σε μια μηχανική ντουλάπα.
Η προσπάθεια κατασκευής μιας ανεξάρτητης κατοικίας που σέβεται τον περιβάλλοντα χώρο επεκτείνεται και στα συστήματα ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων.
Ένας τεχνητός υγρότοπος επεξεργάζεται τα λύματα της κατοικίας τα οποία είναι περιορισμένα καθώς μια τουαλέτα-κομποστοποιητής δεν απαιτεί νερό και η κουζίνα είναι σχεδιασμένη με τρόπο ώστε να γίνεται η βέλτιστη δυνατή διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση.
Σημειώνεται ότι ο τεχνητός υγρότοπος είναι ένα πολύπλοκο σύστημα επεξεργασίας λυμάτων στο οποίο λύματα, φυτά, ζώα, μικροοργανισμοί και το περιβάλλον (ήλιος, έδαφος και αέρας) αλληλεπιδρούν με στόχο τον καθαρισμό των λυμάτων. Ονομάζονται τεχνητοί υγρότοποι, επειδή κατασκευάζονται από τον άνθρωπο και μοιάζουν με τους φυσικούς υγροτόπους που υπάρχουν στη φύση.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου