Μείωση της τιμής του ρεύματος ζητούν μέλη της Επιτροπής Εμπορίου



Λευκωσία: Τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ζητούν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, καθώς και επιχειρηματίες, από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ).

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Ζαχαρίας Ζαχαρίου, ο οποίος προήδρευσε της Επιτροπής, είπε ότι κατά τη συνεδρία συζήτησαν το θέμα των ψηλών χρεώσεων της ΑΗΚ, ειδικότερα στη βιομηχανία της Κύπρου.

"Συζητήσαμε από τις 5 Ιουνίου τα προβλήματα, τα οποία δημιουργούνται και στη βιομηχανία, στη βιοτεχνία, στην τουριστική βιομηχανία, στους μικρομεσαίους, το ψηλό κόστος παραγωγής και η αδυναμία ουσιαστικά εξαγωγών. Είχαμε ζητήσει από τις αρχές του μηνός, από την ΑΗΚ να δει το όλο θέμα. Θέλω έντονα να καταγγείλω ότι ενώ έχουν περάσει 20 μέρες επανήλθε η ΑΗΚ δίχως να έχει κάνει καμία διαβούλευση, δίχως να έχει συζητήσει καθόλου οποιεσδήποτε από τις εισηγήσεις και σήμερα μας έχουν ενημερώσει ότι θα έχουν σύσκεψη με τους ενδιαφερόμενους", πρόσθεσε.

Ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι αυτή την πρακτική της ΑΗΚ, "της κωλυσιεργίας, το να μην κατανοεί ότι βυθίζοντας ουσιαστικά την κυπριακή βιομηχανία και την κυπριακή παραγωγικότητα στο μηδέν ένεκα του ψηλού κόστους, στο τέλος της ημέρας θα χάσει μεγάλους καταναλωτές και οι ζημιές θα είναι πολύ περισσότερες, εμάς δεν μας ικανοποιεί".

"Τους έχουμε δώσει διορία μίας εβδομάδας να καθίσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι, να συζητήσουν το όλο θέμα. Είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό και τη στιγμή που η πατρίδα μας είναι ενώπιον του μηχανισμού της ΕΕ για δανειοδότηση, εκείνο που χρειάζεται είναι η ανάπτυξη και η ανάπτυξη με τέτοιες νοοτροπίες, από μονοπώλια όπως της ΑΗΚ δεν μπορούν να βοηθήσουν. Θα περιμένουμε μέχρι την επόμενη Τρίτη. Ελπίζω να πρυτανεύσουν σωστές επιλογές σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα, να βρεθεί μία λύση, να μπορέσουμε να δώσουμε μία ανάσα στην κυπριακή βιομηχανία, ώστε το κράτος μας να πάει πιο μπροστά στα θέματα ανάπτυξης. Αν η ΑΗΚ συνεχίσει με την ίδια νοοτροπία ότι δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση θα κλείσουμε και τις βιομηχανίες και θα στείλουμε ακόμη πάρα πολλούς ανθρώπους στην ανεργία", συμπλήρωσε.

Η Βουλή, συνέχισε, έχει αρκετές δυνάμεις στα χέρια της.

"Είμαστε στη διάθεση να μελετήσουμε τα πάντα. Πρόθεση μας δεν είναι να αντιδικήσουμε με κανένα, πρόθεση μας είναι να είμαστε όλοι στο ίδιο χαράκωμα που ονομάζεται οικονομία της Κύπρου και καλό της πατρίδας μας. Αν κάποιοι δεν το καταλάβουν τότε θα μας βάλουν σε άλλο χαράκωμα", ανέφερε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, σε δηλώσεις του, είπε ότι "αντί κάποιοι να χαιρετίσουν το γεγονός ότι σήμερα η ΑΗΚ έχει διευθετήσει συνάντηση με τις μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια του τόπου για να συζητηθεί το πρόβλημα, αντί να χαιρετίσουν ότι ο Διευθυντής της ΑΗΚ τόνισε ότι πάει στη συνάντηση αυτή με καλή διάθεση για να βρεθεί κάποια λύση, κάποιοι βγήκαν από την αίθουσα της συνεδρίας της Επιτροπής κατακεραυνώνοντας την ΑΗΚ με το γνωστό λαϊκισμό τους".

"Εμείς ακούσαμε σήμερα από τη ΡΑΕΚ ότι δεν έχει εγκρίνει τις αυξήσεις που είχε ζητήσει από καιρό η ΑΗΚ. Ακούσαμε από τη ΡΑΕΚ σήμερα ότι επίκειται μείωση στην επιπρόσθετη επιβάρυνση μετά την έκρηξη στο Μαρί. Ακούσαμε την ΑΗΚ να δηλώνει ότι τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει κατά 15% τις λειτουργικές της δαπάνες και προσπαθεί να επιβιώσει μετά την καταστροφή. Η ΑΗΚ χρειάζεται στήριξη, αλλά χρειάζεται και περισσότερο αυτοέλεγχο και περιορισμό της κερδοφορίας της σε σημείο που να είναι βιώσιμη", πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, είπε ότι σήμερα είχαν "ακόμα ένα ρεσιτάλ της αλαζονείας του μονοπωλίου".

"Η ΑΗΚ σε σχέση με την απαίτηση μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος επανέλαβε το πάγιο μάντρα αυτής της Κυβέρνησης. Για όλα φταίνε οι άλλοι. Για το κόστος του ρεύματος είναι η ΡΑΕΚ υπεύθυνη, φταίνε τα καύσιμα, δεν φταίμε εμείς. Για ακόμα φορά ακούσαμε την προσπάθεια απόσεισης ευθυνών. Μας λέει η ΑΗΚ ότι από τα 100 ευρώ που εισπράττει από το ρεύμα μόνο τα 25 καταλήγουν στα ταμεία της. Μα από αυτά τα 25 ευρώ η ΑΗΚ κατάφερε το 2011 να βγάλει 80 εκατομμύρια κέρδη. Η ΑΗΚ βγάζει κέρδη, οι βιομηχανίες της Κύπρου και τα κυπριακά νοικοκυριά χρεοκοπούν. Μας λέει η ΑΗΚ ότι θέλει να αναπτυχθεί και γι` αυτό χρειάζεται αυτά τα εκατομμύρια. Για να αναπτυχθεί η ΑΗΚ, για να συνεχίσει να βγάζει κέρδη σημαίνει το κόστος πρέπει να το πληρώσουν οι Κύπριοι καταναλωτές, πρέπει να χρεοκοπήσουν οι κυπριακές βιομηχανίες και τα κυπριακά νοικοκυριά", συμπλήρωσε.

Αυτή η ανάπτυξη, συνέχισε, είναι θνησιγενής.

"Οταν η ΑΗΚ θα χάσει τους πελάτες της, επειδή θα εξαφανιστούν κάτω από το βάρος του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος, και η ίδια η ΑΗΚ θα χρεοκοπήσει. Πρέπει να ξεχάσει η ΑΗΚ ότι ήξερε. Οπως και η Κυβέρνηση μας πρέπει να ξεχάσει τα όσα ήξερε. Αλλαξαν τα πράγματα", ανέφερε.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε έκκληση όπως όλοι δεσμευτούν πως δεν θα εγκριθεί οποιοσδήποτε συμπληρωματικός προϋπολογισμός της ΑΗΚ, αν δεν επιλυθεί πρώτα το αίτημα της μείωσης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος και κάλεσε τον Υπουργό Εμπορίου με βάση την πρόσφατη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή να εκδώσει διάταγμα για πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για να βοηθήσει τον απλό άνθρωπο.

Ο Βουλευτής του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, σε δηλώσεις του, είπε ότι "η ΑΗΚ αυτή τη στιγμή διεξαγάγει την εγχείρηση του ασθενούς και στο τέλος της ημέρας θα προχωρήσει και θα βγάλει ανακοίνωση ότι η εγχείρηση έχει πετύχει".

"Ομως δυστυχώς εμείς θα διαπιστώσουμε ότι μετά από την εγχείρηση, την οποία έχει πετύχει η ΑΗΚ, ο ασθενής απεβίωσε. Και αυτό το λέω, γιατί ενώ η ΑΗΚ σήμερα ψάχνεται και η ίδια δηλώνει ότι σκέφτεται, συσκέπτεται για να δει με ποιο τρόπο θα μειωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είτε αυτό λέγεται οικιακός καταναλωτής είτε βιομηχανίες είτε βιοτεχνίες, η μία μετά την άλλη κλείνουν. Σήμερα ο Διευθυντής της ΑΗΚ ενώ έκανε αναφορά για αναπτυξιακά έργα της ΑΗΚ που προγραμματίζονται διερωτόμαστε ποιοι θα είναι οι πελάτες της ΑΗΚ όταν και εφόσον οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες θα κλείσουν", πρόσθεσε.

Ο κ. Βαρνάβα κάλεσε την ΑΗΚ, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη που έχει κληθεί ενώπιον της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, να φέρει εισηγήσεις και αποτελέσματα τέτοια που να βοηθούν στη διατήρηση και στο μη κλείσιμο των βιομηχανιών και των βιοτεχνιών της Κύπρου "μέχρι που να μπορέσουμε να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει την οικονομική κρίση", όπως είπε.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του, είπε ότι "η ΑΗΚ μετατρέπεται σε Αρμαγεδδών της κυπριακής βιομηχανίας".

"Οτι έμεινε όρθιο σε επίπεδο βιομηχανικής παραγωγής στην Κύπρο ανέλαβε να το καταστρέψει η ΑΗΚ. Είναι προκλητική η στάση της. Παρά τις διαβεβαιώσεις ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, παρά την υπόδειξη της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου ότι δεν πρέπει σε τέτοιες περιόδους η ΑΗΚ να αναζητά το κέρδος, προκλητικότητα σήμερα ο Διευθυντής της ΑΗΚ, ο κ. Στυλιανού, μας είπε ότι για την ΑΗΚ είναι ως σαν να μην συμβαίνει τίποτε. Business as usual. Κέρδη as usual", συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι η ΑΗΚ δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη της ότι με την πολιτική της έχει στραγγαλίσει την κυπριακή βιομηχανία.

"Εχουμε τα στοιχεία, τα οποία μας έχει δώσει η ίδια η ΑΗΚ. Και τα στοιχεία αυτά μας λένε ότι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου του 2012 σε σχέση με το αντίστοιχο δίμηνο του 2011 η αύξηση του βιομηχανικού ρεύματος ήταν της τάξης του 40%, δηλαδή από 14,3 σεντ την κιλοβατώρα πήγε στα 20,44, αποτέλεσμα αυτού ήταν να μειωθεί η κατανάλωση στη βιομηχανία από 136 χιλιάδες κιλοβατώρες μειώθηκε σε 99.000 κιλοβατώρες. Είχαμε μία μείωση, δηλαδή, 40.000 κιλοβατώρων στο σύνολο των 136. Δηλαδή περίπου 30% με 40% μείωση της βιομηχανικής παραγωγής. Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή από πέρσι ως φέτος, σε ένα δίμηνο κατά 40% και αυτό λόγω της κρίσης, αλλά λόγω και της αυξημένης τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Το ίδιο συνέβη και για τις εμπορικές δραστηριότητες", ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης είπε πως διακόσιους βιομηχανικούς καταναλωτές έχασε η ΑΗΚ σε αυτή την περίοδο.

"Βέβαια, δεν έχει κανένα λόγο ανησυχίας, διότι παρόλα αυτά την ίδια περίοδο η ΑΗΚ εισέπραξε 42,5 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από πέρσι", πρόσθεσε.

Η ΑΗΚ, συνέχισε, πρέπει να εγκαταλείψει την κερδοσκοπική προσέγγιση των καταναλωτών, οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών.

"Πρέπει να καταλάβει ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση ως δημόσιος οργανισμός πρέπει να στηρίξει και τον Κύπριο καταναλωτή, αλλά κυρίως τον Κύπριο παραγωγό, τον Κύπριο επιχειρηματία και πρέπει να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική της επιδίωξης του άκρατου κέρδους. Γι` αυτό και θα αξιοποιήσουμε την τοποθέτηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που καλεί την ΑΗΚ να μειώσει το περιθώριο κέρδους της, να μειώσει τις τιμές της και να ανασάνουν με αυτό τον τρόπο οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά σπίτια από το χαράτσι του ηλεκτρισμού", κατέληξε.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου