Λίγα λουλούδια για τα παιδιά της Κύπρου

Λιγοστοί Τούρκοι σοβινιστές, με την ανοχή Τουρκοκύπριων «αστυνομικών», εμπόδισαν την περασμένη Κυριακή ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να καταθέσουν λουλούδια στην αυλή του πατρικού σπιτιού του Πέτρου Σουππουρή στο κατεχόμενο Παλαίκυθρο, όπου στις 17 Αυγούστου 1974, Τουρκοκύπριοι εξτρεμιστές δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους γονείς του, τα τρία αδέλφια του και μια θεία του, ανάμεσα σε 17 συνολικά συγχωριανούς του, περιλαμβανομένων δύο βρεφών 7 και 12 μηνών.
Με αφορμή το βιβλίο «Μνήμες»...
Στην κατάθεση λουλουδιών στη μνήμη των δολοφονημένων παιδιών και γυναικών, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, στο Παλαίκυθρο, όπως και στο τουρκοκυπριακό χωριό Μάραθα, συμμετείχε ο ίδιος ο Πέτρος Σουππουρής, σήμερα πιλότος των Κυπριακών Αερογραμμών, που το 1974 ήταν 11 χρονών και είχε τραυματιστεί από τις σφαίρες των δολοφόνων.
Είναι η πρώτη φορά από το 1974 που διοργανώνεται από κοινού παρόμοια εκδήλωση κι αυτό έγινε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του βιβλίου «Μνήμες» του Πανίκου Νεοκλέους, συγγραφέα του επίσης ιστορικού βιβλίου «Αγνοηθέντες 1974». Τον Πανίκο Νεοκλέους βοήθησε στη διοργάνωση της εκδήλωσης ο Τουρκοκύπριος γελοιογράφος Μπερτάν Σογέρ.
Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Μαραθεύτης και ο Φετχί Ακιντζί, που το 1974 πυροβόλησαν ο ένας τον άλλο ως αντίπαλοι στρατιώτες και το 2009 συναντήθηκαν μετά την ανάγνωση του βιβλίου «Αγνοηθέντες 1974» που μεταφράστηκε και στα τουρκικά και έγιναν φίλοι και ακτιβιστές της ειρήνης.
Το μέλλον των παιδιών
Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Κυριακής, οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν και απέθεσαν λουλούδια στο μνημείο έξω από το χωριό Μάραθα, όπου στις 14 Αυγούστου 1974 δολοφονήθηκαν από Ελληνοκυπρίους 129 άτομα από τη Μάραθα και τα γειτονικά χωριά Αλόα και Σανταλάρη.
«Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αφήσουμε λίγα λουλούδια για τα παιδιά της Κύπρου», είπε σε σύντομη προσφώνησή του ο Πανίκος Νεοκλέους.
«Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά είναι Ελληνόπουλα ή Τουρκόπουλα. Είναι παιδιά. Σε αυτή τη χώρα υπάρχουν δύο εθνικότητες. Η μια εθνικότητα είναι οι Κύπριοι και η άλλη εθνικότητα, οι δολοφόνοι. Δεν έχει σημασία αν οι δολοφόνοι είναι Έλληνες ή Τούρκοι. Είναι δολοφόνοι. Και ήρθαμε εδώ να αποθέσουμε λίγα λουλούδια για τα παιδιά της Κύπρου».
Από την πλευρά του ο Πέτρος Σουππουρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι «όλοι χρωστούμε στα παιδιά μας την αλήθεια». Πρόσθεσε ότι «αν κατανοήσουμε την αλήθεια, αν δούμε τις φωτογραφίες που αποτυπώνουν την αλήθεια, τότε τα παιδιά μας θα έχουν ένα καλύτερο μέλλον».
Σε σύντομη συνέντευξή του στη «Σ», ο γνωστός Τουρκοκύπριος πολιτικός Αλπάι Ντουρτουράν, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του αριστερού κόμματος Νέα Κύπρος, επέκρινε ιδιαίτερα το πολιτικό σύστημα στα κατεχόμενα ότι «έχει την ικανότητα να ελέγχει τους ανθρώπους κι αυτό είναι το πρόβλημα σε αυτήν τη φάση του Κυπριακού». Πρόσθεσε ότι «οι Τουρκοκύπριοι είναι έτοιμοι για μια διευθέτηση, αλλά η δομή του συστήματος στο βορρά δεν είναι έτοιμη».
Αναφερόμενος στις διαφορές των ελεύθερων περιοχών από τις κατεχόμενες, ο κ. Ντουρτουράν είπε ότι «ο νότος είναι πιο εξανθρωπισμένος, πιο προοδευτικός, πιο ανεπτυγμένος», ενώ υπέδειξε τον εποικισμό ως τον παράγοντα που εμποδίζει την ανάπτυξη στα κατεχόμενα. «Νομίζω», είπε, «ότι ο εποικισμός από την Τουρκία εμποδίζει την ανάπτυξη του βορρά. Και δεν μιλώ για τη λύση. Για τη λύση είναι έτοιμες και οι δύο πλευρές. Και μπορούν να ζήσουν μαζί, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ προσεκτικά, να μην επαναλάβουμε περιστατικά του παρελθόντος γιατί δεν θα είμαστε σε θέση να ελέγξουμε την κατάσταση».
Ο κ. Ντουρτουράν εξέφρασε την ανησυχία του για την τύχη των Τουρκοκυπρίων, γιατί όπως είπε, «είναι μια πολύ μικρή κοινότητα που ζει ανάμεσα σε μια πολύ μεγαλύτερη μάζα Τούρκων (εποίκων), που με το χρόνο γίνεται βασικός παράγοντας στο Κυπριακό».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον αριθμό των εποίκων, ανέφερε ότι «κανένας δεν είναι σίγουρος για τον αριθμό τους, αλλά είναι προφανές ότι στο βορρά ζουν 600 χιλιάδες άνθρωποι και οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι πάνω από 97 χιλιάδες».
Ανέφερε ότι «είναι μικρή η πιθανότητα να εξευρεθεί λύση μέχρι το τέλος του χρόνου» και ότι «όσο περνά ο χρόνος, οι πιθανότητες για λύση θα μειώνονται και όταν φτάσει εκείνο το στάδιο για λύση, ο βορράς θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό μέρος απ' ό,τι είναι σήμερα».

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου