Όχι στην τηλεόραση σε μικρές ηλικίες φωνάζουν...
Βλαβερή η «ηλεκτρονική νταντά»
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ είδαν ότι όσο περισσότερη ώρα τα παιδιά μικρής ηλικίας παραμένουν καθηλωμένα μπροστά στην τηλεόραση, τόσο χειρότερη είναι η φυσική τους κατάσταση όταν φτάνουν στην εφηβεία. Το πρόβλημα, εξηγούν, εντοπίζεται κυρίως στην «υγεία» της μυϊκής τους μάζας και στη μεγαλύτερη, για την ηλικία τους, περίμετρο της μέσης τους.
Ως γνωστόν, η μεγάλη περίμετρος της μέσης και η συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, στη σύγχρονη κοινωνία πολλοί γονείς καταφεύγουν στη λύση της «ηλεκτρονικής νταντάς» μέσω της τηλεόρασης, θέτοντας τη μελλοντική υγεία των παιδιών τους σε κίνδυνο.
Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, τα παιδιά κάτω των δύο ετών δεν θα πρέπει να βλέπουν καθόλου τηλεόραση ενώ τα παιδιά ηλικίας άνω των δύο ετών δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις δύο ώρες την ημέρα.
Καθιστική ζωή από κούνια
Τα νέα ευρήματα των Καναδών που παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity» δείχνουν ότι κάθε ώρα παρακολούθησης στην ηλικία των 29 μηνών μειώνει την απόσταση άλματος του παιδιού – ένα μέσο μέτρησης της μυϊκής «φόρμας» –, ενώ παράλληλα συνδέεται με την αυξημένη περίμετρο της μέσης.
Αναλυτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κάθε ώρα που περνούσαν τα παιδιά ηλικίας από ενός έτους έως πέντε ετών μπροστά από τον τηλεοπτικό δέκτη σε εβδομαδιαία βάση, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στην απόσταση του άλματός τους κατά 0.361 εκ. στην ηλικία των 10 ετών.
Στην περίπτωση μάλιστα των παιδιών ηλικίας 29-53 μηνών, κάθε επιπρόσθετη ώρα τηλεόρασης, εβδομαδιαίως, είχε ως αποτέλεσμα μια επιπλέον μείωση στην απόσταση αυτή κατά 0.285 εκ. στην ηλικία των 7 ετών, όπως επίσης και στην αύξηση της περιμέτρου της μέσης κατά 0,047 εκ. στην ηλικία των 10 ετών.
«Το συμπέρασμα είναι ότι βλέπουμε πολλή τηλεόραση – πέρα από τα επιτρεπόμενα όρια – και αυτό δεν είναι καλό» υπογραμμίζει η επικεφαλής της μελέτης δρ Λίντα Παγκάνι. «Τα ευρήματα αυτά υποστηρίζουν την κλινική υποψία ότι η αυξημένη ώρα μπροστά από έναν δέκτη συμβάλλει στην συσσώρευση περιττών κιλών».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου