Λευκωσία: Η εβδομάδα που διανύουμε έχει σηματοδοτηθεί με την ένταξη της Κύπρου στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας - European Financial Stability Facility γνωστό και ως EFSF.
Τα ξένα πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης όπως ήταν αναμενόμενο σχολίασαν την είσοδο και πέμπτης χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης ποικιλότροπα, καθώς και τους όρους που θα διαπραγματευτεί η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τρόικα.Στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο επικεφαλής ανταποκριτής οικονομικών, Χιου Πάιμ, περιγράφει τα προβλήματα της Κύπρου ως κλασική μετάδοση του υιού της κρίσης. Επιπρόσθετα, η Στέφανι Φλάντερς, οικονομική συντάκτρια επίσης στο BBC, δήλωσε ότι σε δύσκολες εποχές και εποχές κρίσης οι υπάλληλοι παράγουν περισσότερη εργασία από ό,τι κανείς θα περίμενε πριν από αυτήν.
«Ωστόσο οι Γερμανοί έχουν καταφέρει να μειώσουν σημαντικά τις προσδοκίες για το τι θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι την Παρασκευή που θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής», τονίζει.
Η βρετανική εφημερίδα «Financial Τimes» σημειώνει σε άρθρο της ότι η Κύπρος έχει «κλειδωθεί» έξω από τις αγορές κεφαλαίων για περισσότερο από ένα χρόνο και αναζήτησε περαιτέρω βοήθεια από τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη δανείσει το νησί με ποσό ύψους €2,5 δισ.
Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενο διμερές δάνειο και από τη Βρετανία, λόγω των στενών δεσμών τους και ενόψει της στρατηγικής σημασίας βρετανικής στρατιωτικής βάσης στο νησί, αλλά η κυπριακή κυβέρνηση έκανε τελικά πίσω.
«Σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένη στην κρίση στην Ελλάδα ένεκα και της έλλειψης ρευστότητας είναι η Κύπρος, που για εβδομάδες προσπαθεί να ζυγίσει τις επιλογές της ανάμεσα σε ένα διμερές δάνειο από τη Ρωσία είτε από την Κίνα ή σε μια διάσωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», τονίζει σε άρθρο της η εφημερίδα«Telegraph».
«Πιστεύω ότι οι Κύπριοι θέλουν να αποφύγουν τον EFSF τουλάχιστον ως μοναδικό παροχέα στήριξης, μόνο και μόνο επειδή φοβούνται τις δεσμεύσεις», ανέφερε ο πολιτικός αναλυτής, Χιούμπερτ Φόστμαν, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Από την άλλη, η ανταποκρίτρια στο Λονδίνο του αυστραλέζικου πρακτορείου ειδήσεωνABC News, Λίζα Μίλαρ, σε ενημέρωσή της αναφέρει ότι η Κύπρος θα ακολουθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία στην αγκαλιά των κεφαλαίων διάσωσης έκτακτης ανάγκης που έχει συσταθεί για τα 17 μέλη της Ευρωζώνης.
«Η Κύπρος έχει ήδη προσφύγει σε εξωτερική οικονομική βοήθεια για να καλύψει την πάσχουσα οικονομία της, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής αυτής της εβδομάδας να τελειώσει χωρίς σχέδιο για τη διάσωση του ενιαίου νομίσματος», αναφέρεται στην βρετανική εφημερίδα «Guardian».
«Η Κύπρος είναι ένα από τα μικρότερα από τα 17 μέλη της νομισματικής ένωσης και αναμένεται ωστόσο να χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη χρηματοδότηση των πληρωμών του χρέους της και τη διάσωση των τραπεζών της», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
«Μήπως η Κύπρος έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα;», διερωτάται το ευρωπαϊκό δίκτυο MSNBC, αναφερόμενο στο κλείσιμο των διεθνών αγορών προς τη χώρα καθώς και στην αναζήτηση βοήθειας από την ΕΕ, ενώ στα τέλη του 2011 είχε ήδη εξασφαλίσει δάνειο €2,5 δισεκατομμυρίων από τη Ρωσία.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου