Αμερικανοί επιστήμονες συνδύασαν μια σειρά από «γονίδια της μακροζωίας» και βρήκαν τρόπο να προβλέπουν με ακρίβεια 77% εάν ένας άνθρωπος θα ζήσει ως τα 100 του χρόνια ή όχι. Τώρα, ετοιμάζουν μια ιστοσελίδα στην οποία θα μπορεί να εισάγει κανείς την αποκωδικοποίηση του DNA του, για να μάθει πόσο θα ζήσει! ...
Αν και μια καλή ιδέα για το προσδόκιμο επιβίωσής του θα έπαιρνε κανείς κοιτάζοντας πόσο έζησαν οι γονείς τους, ο δρ Ρόμπερτ Μάριον και οι συνεργάτες του παραδέχονται πως η νέα μέθοδος είναι πολύ πιο χρήσιμη.
«Εάν μπορούμε να εντοπίζουμε εγκαίρως όσους είναι “προγραμματισμένοι”» να πεθάνουν νωρίς, θα μπορούμε να τους βοηθήσουμε να πάρουν μέτρα για να ζήσουν περισσότερο», λέει ο δρ Μάριον, ο οποίος είναι επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής & Αναπτυξιακής Ιατρικής και διευθυντής του Τμήματος Συγγενών Διαταραχών στο Νοσοκομείο Παίδων του Ιατρικού Κέντρου Μοντεφιόρε, στη Νέα Υόρκη.
«Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη της νέας γενομικής ιατρικής είναι ότι εξατομικεύει την φροντίδα της υγείας – και τα ευρήματά μας είναι ένας τρόπος για να το επιτύχουμε αυτό».
Η νέα μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Γήρανσης (NIA) και το Εθνικό Ίδρυμα Καρδιάς, Πνευμόνων & Αίματος (NIHLB), των ΗΠΑ, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Science».
Αυτή τη στιγμή, το προσδόκιμο επιβίωσης στις ανεπτυγμένες χώρες είναι, κατά μέσον όρο, 80-85 χρόνια. Περίπου 1 άνθρωπος στους 6.000 φτάνει στα 100 του χρόνια, ενώ οι υπεραιωνόβιοι (αυτοί που ζουν μέχρι τα 110 τους χρόνια ή και περισσότερο ακόμα) είναι περίπου 1 άνθρωπος στα 7 εκατομμύρια.
«Σε όλο τον κόσμο ζουν αυτή τη στιγμή 80.000 αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι άνθρωποι», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τόμας Περλς, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης. «Ο γηραιότερος έχει ηλικία 116 ετών και ζει στην Ιαπωνία, ενώ οι περισσότεροι αιωνόβιοι και υπεραιωνόβιοι είναι γυναίκες.
»Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πολλά να μας διδάξουν. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύς κόσμος, παρουσιάζουν νοσήματα του γήρατος σε πολύ μεγάλη ηλικία – το 90% από αυτούς είναι υγιείς στα 93 τους χρόνια, κατά μέσον όρο. Είναι σαν να “σπρώχνουν” τα νοσήματα φθοράς προς την ακροτελεύτια δεκαετία της ζωής τους».
Επειδή η μακροβιότητα παρατηρείται σε συγκεκριμένες οικογένειες, οι επιστήμονες ξέρουν εδώ και καιρό ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό το χαρακτηριστικό. Έτσι, αποφάσισαν να αποκωδικοποιήσουν το γενετικό υλικό 1.055 αιωνοβίων και 1.267 «κοινών» θνητών, για να εντοπίσουν τι είναι αυτό που κάνει τη διαφορά.
Με αυτή τη συγκριτική μελέτη, δημιούργησαν ένα γενετικό μοντέλο αποτελούμενο από 150 μονήρεις νουκλεοτιδικούς πολυμορφισμούς (γενετικές μεταλλαγές), με την βοήθεια του οποίου μπορούν να προβλέψουν με ακρίβεια 77% πόσο θα ζήσει κανείς.
«Η ακρίβεια αυτή είναι πολύ υψηλή για ένα γενετικό μοντέλο, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά έχουν ισχυρή γενετική βάση», λέει η ερευνήτρια δρ Πάολα Σεμπαστιάνι, καθηγήτρια Βιοστατιστικής στην Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Το υπόλοιπο 23% εξαρτάται από περιβαλλοντικούς παράγοντες και παράγοντες του τρόπου ζωής ή από κάποιους άλλους γενετικούς παράγοντες, οι οποίοι προς το παρόν παραμένουν άγνωστοι, κατά τον δρα Περλς.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης 19 διαφορετικές γενετικές «υπογραφές» στο 90% των αιωνόβιων εθελοντών, οι οποίες «σχετίζονται με διαφορετικά μοντέλα μακροβιότητας», προσθέτει η δρ Σεμπαστιάνι. Άλλες από αυτές λ.χ. σχετίζονται με την επιβίωση και άλλες με την όψιμη (καθυστερημένη) έναρξη νοσημάτων του γήρατος όπως η άνοια και η καρδιοπάθεια.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης, όμως, κατά την δρα Σεμπαστιάνι, είναι ότι οι αιωνόβιοι δεν φαίνεται να ξεπερνούν τα 100 τους χρόνια επειδή δεν έχουν γενετική προδιάθεση για να αρρωστήσουν, αλλά επειδή φέρουν γενετικές μεταλλαγές που «εξουδετερώνουν» για χρόνια την προδιάθεση νοσήσεως.
Με άλλα λόγια, φέρουν καλά γονίδια που εξουδετερώνουν τα κακά.
Η ερευνητική ομάδα που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη, ετοιμάζει μια ιστοσελίδα στην οποία όσοι ήδη έχουν αποκωδικοποιήσει το γονιδίωμά τους θα μπορούν να υπολογίζουν πόσα χρόνια θα ζήσουν. Η ιστοσελίδα θα είναι διαθέσιμη μέσω του site της New England Centenarian Study, όπως λέγεται η συγκεκριμένη μελέτη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου