KOKTEIL


Όχι μόνο να πίνουν, αλλά και να φτιάχνουν!

Αυτός που ξέρει να ετοιμάζει καλά κοκτέιλ είναι -δικαίως- η ψυχή του πάρτι. Γιατί να μην είσαι εσύ δηλαδή;


Η τέχνη του κοκτέιλ είναι μια ανεκτίμητη τέχνη που καλό είναι να ανακαλύψεις.

Εννοείται βέβαια ότι γνωρίζεις να φτιάχνεις κάποια απλά κοκτέιλ, ιδιαίτερα όταν το όνομά τους ταυτίζεται με τη συνταγή τους, είσαι άσος: τζιν τόνικ, ρούμι κόλα, Jack κόλα, Scotch σόδα, αυτά τα παίζεις στα δάχτυλα...

Όσο για το Screwdriver (και το πιο «ψαγμένο» Greyhound), δεν σε φοβίζει το όνομα: ξέρεις ότι πρόκειται απλώς για φρέσκο χυμό πορτοκαλιού (ή γκρέιπφρουτ) με λίγη βότκα.

Ενδεχομένως έχεις απομνημονεύσει και τον κανόνα του απλού κοκτέιλ: 1 με 2 μέρη ποτού, περίπου 6 μέρη όχι-ποτού, άφθονα παγάκια και λίγο πατροπαράδοτο ανακάτεμα.

Αν μάλιστα προνοείς να τα σερβίρεις σε ψηλά και λεπτά ποτήρια τύπου μπαρ, νομίζεις ότι έκλεισες με το θέμα κοκτέιλ...

Όμως για τα «αληθινά» ποτά, τα κλασικά κοκτέιλ, τι ξέρεις; Αυτά που προτιμούν οι κινηματογραφικοί κατάσκοποι και οι γυναίκες-δηλητήριο του πλανήτη; Πέρα από τα βαρύγδουπα ονόματά τους, τίποτα περισσότερο ε;

Τα καλά νέα είναι ότι αυτά τα ποτά είναι υπέροχα, γευστικότατα και η διαδικασία παρασκευής τους αρκούντως εύκολη: αποτελούνται από απλά συστατικά και δεν χρειάζονται μίξερ.

Το μυστικό είναι να έχεις όλα τα υλικά διαθέσιμα και εύκαιρα σε πρώτη ζήτηση. Και τα κατάλληλα ποτήρια επίσης.

Κάνε λοιπόν τους ανθρώπους γύρω σου -και τον εαυτό σου- χαρούμενους, δοκιμάζοντάς τα...

Γενικός Κανόνας: όσο κι αν τα κοκτέιλ επιδέχονται μικροπροσαρμογές κατά το γούστο σου, κάθε μικρή αλλαγή επιφέρει μεγάλη διαφοροποίηση στη γεύση. Χρησιμοποίησε οπότε ένα στάνταρ μέγεθος σφηνοπότηρου (για να μετράς τα «μέρη») και δώσε βάρος στις αναλογίες ή καλύτερα προμηθεύσου ένα σέικερ-μεζούρα για κοκτέιλ.

DRY MARTINI
Ο «βασιλιάς» των κοκτέιλ, ο απόλυτος θρύλος! Λίγα ποτά έχουν υμνηθεί τόσο φανατικά στην ανθρώπινη ιστορία όσο το Dry Martini. Και κάποιος λόγος θα υπάρχει γι’ αυτό. Από την άλλη, οι παραλλαγές του αφθονούν και η φιλολογία γύρω του περισσεύει. Διαλέγεις και παίρνεις...
2 μέρη τζιν ή βότκα
1 μέρος ξηρό βερμούτ
1 ελιά ή 1 φλούδα λεμονιού
2 σταγόνες φρέσκου χυμού πορτοκαλιού (προαιρετικό, αλλά συνιστάται αν το φτιάξεις με τζιν)
Ρίξε το τζιν ή τη βότκα, το βερμούτ και μπόλικο πάγο στο σέικερ (και 2 σταγόνες πορτοκαλιού αν χρησιμοποιήσεις τζιν) και ανακίνησε το σέικερ δυνατά. Ρίξε το μείγμα σε κρύο κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας, αφού πρώτα το περάσεις από ένα σουρωτήρι. Αν δεν έχεις σέικερ, ανακάτεψε το μείγμα καλά με ένα κουτάλι κατευθείαν στο ποτήρι, που το είχες πρωτύτερα στο ψυγείο για να παγώσει. Πριν το σερβίρεις, πρόσθεσε μια ελιά ή μια φλούδα λεμονιού (την οποία μπορείς να στύψεις και ελαφρά).

Αν αντικαταστήσεις την ελιά με κρεμμυδάκι κοκτέιλ (τουρσί), έχεις μια διάσημη παραλλαγή του: το Gibson. Σημείωσε επιπλέον ότι οι φανατικοί του Dry Martini δεν παραδέχονται την εκδοχή του Vodka Martini. Ο Luis Bunuel θα τραβούσε τα μαλλιά του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο! Εσύ ωστόσο θα το απολαύσεις όπως και να 'χει...

Μπορείς: να αυξομειώσεις την ποσότητα του βερμούτ στο κοκτέιλ. Αν προτιμάς πολύ «dry» το Martini σου, το οποίο περιέχει σημαντικά λιγότερη ποσότητα βερμούτ, μείωσε την περιεκτικότητά του κατά βούληση: βάλε ακόμα και μία μόνο κουταλιά βερμούτ. Στο άλλο άκρο, το 50-50 (50% βερμούτ - 50% τζιν/βότκα) μπορεί να γίνει πολύ ευχάριστο, αν το βερμούτ σου είναι καλής ποιότητας.

Μπορείς: να το δοκιμάσεις με τζιν, ακόμα κι αν προτιμάς τη βότκα. Υπάρχει λόγος που επιμένουν πολλοί ότι το πραγματικό Martini γίνεται μόνο με τζιν! Μπορεί να μην κατεβαίνει εξίσου εύκολα στην αρχή, αλλά τελικά η γεύση του θα σε κερδίσει.

Μπορείς: να το ανακινήσεις (στο σέικερ) ή να το ανακατέψεις (με κουτάλι). Συνήθως ανακινούμε το Vodka Martini και ανακατεύουμε το Gin Martini. Όταν ο James Bond παραγγέλνει το διάσημο Martini του «shaken not stirred», είναι πάντα βότκα μαρτίνι.

Δεν μπορείς: να χρησιμοποιήσεις παγωμένη βότκα ή τζιν. Το μυστικό συστατικό του Martini είναι το παγωμένο νερό του λιωμένου πάγου. Πρέπει ο πάγος να λιώσει σταδιακά για να μην αναγκαστείς να πίνεις καθαρό αλκοόλ...

Δεν μπορείς: να σκεφτείς πως οτιδήποτε σερβίρεται σε ποτήρι του Martini είναι αναγκαστικά και Martini!

MANHATTAN
Είναι μια γλυκιά εκδοχή του Μartini και ένα από τα παλαιότερα και κλασικότερα κοκτέιλ. Θυμήσου τα film noire: ατμόσφαιρα μυστηρίου, μια femme fatale στο μπαρ κι ένα Manhattan να ολοκληρώνει το σκηνικό! Ετοίμασέ το σωστά, κι αυτό το καθηλωτικό ποτό θα βελτιώσει την απήχησή σου στον κόσμο...
2 μέρη ουίσκι (bourbon κατά προτίμηση)
1 μέρος γλυκό βερμούτ
2-4 σταγόνες Angostura ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κερασάκι Μaraschino (προαιρετικό)
Ρίξε το ουίσκι, το βερμούτ, τον φρέσκο χυμό πορτοκαλιού και μπόλικο πάγο στο σέικερ και ανακίνησε το σέικερ δυνατά. Ρίξε το μείγμα σε κρύο κολονάτο ποτήρι σαμπάνιας, αφού πρώτα το περάσεις από ένα σουρωτήρι. Αν δεν έχεις σέικερ, ανακάτεψε το μείγμα καλά με ένα κουτάλι κατευθείαν στο ποτήρι, το οποίο ήταν πρωτύτερα στο ψυγείο για να παγώσει. Πριν το σερβίρεις, γαρνίρισέ το αν θες με το κερασάκι Μaraschino.

Μπορείς: να μειώσεις την ποσότητα του γλυκού βερμούτ, αν το αποτέλεσμα είναι πολύ γλυκερό για το γούστο σου. Επίσης, μπορείς να φτιάξεις ένα Perfect Manhattan χρησιμοποιώντας 50% γλυκό και 50% ξηρό βερμούτ.

Μπορείς: αντί να το ανακινήσεις, να το ανακατέψεις απλά. Δεν θα συμφωνήσουν ωστόσο οι σκληροπυρηνικοί λάτρεις με αυτό.

Δεν μπορείς: να το φτιάξεις χωρίς πικραντική ουσία, είτε φρέσκο χυμό πορτοκαλιού είτε Angostura. Το αποτέλεσμα θα είναι αηδιαστικά γλυκό.

OLD FASHIONED
Όπως υποδηλώνει και το όνομά του, πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα κοκτέιλ, ενώ η επιβίωσή του ως τις μέρες μας δεν αποτελεί μυστήριο. Θα εκπλαγείς από το πώς ένα κουταλάκι ζάχαρης βοηθάει το γιατρικό αυτό να γλιστρήσει στον οισοφάγο, αναδεικνύοντας στην ολότητά της τη φυσική γλυκύτητα του καλού ουίσκι.
2 μέρη ουίσκι (bourbon κατά προτίμηση)
1 κουταλάκι ζάχαρη πολυτελείας και 1/2 μέρος νερό (ή απλά 1/2 μέρος σιρόπι)
σταγόνες Angostura ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 φέτα πορτοκαλιού (προαιρετικό)
1 κεράσι (προαιρετικό)
Διάλυσε τη ζάχαρη πολυτελείας σε 1/2 μέρος νερού (και η απλή ζάχαρη ή η ζάχαρη σε κύβους λειτουργεί, απλά διαλύεται δυσκολότερα) και ρίξε το μείγμα σε ποτήρι για ουίσκι. Αν θέλεις, στύψε και μια φέτα πορτοκαλιού. Πρόσθεσε πάγο, το ουίσκι και την πικραντική ουσία (σταγόνες Angostura ή φρέσκο χυμό πορτοκαλιού) και ανακάτεψε δυνατά με ένα κουτάλι. Γαρνίρισέ το αν θες με ένα κεράσι. Καλόπιοτο!

Μπορείς: αντί για κεράσι ή/και στυμμένο πορτοκάλι, να χρησιμοποιήσεις ένα κερασάκι Μaraschino.

Δεν μπορείς: να χρησιμοποιήσεις κοινή ζάχαρη, εκτός κι αν είναι η μόνη που διαθέτεις. Η γεύση πάντως θα έχει διαφορά.

Δεν μπορείς: να προσθέσεις σόδα. Υπάρχουν συνταγές που το προτείνουν, η σόδα ωστόσο νοθεύει τη γεύση του ζαχαρούχου ουίσκι.

Παραλλαγές: Το παμπάλαιο Old Fashioned σηκώνει τόση συζήτηση και έχει διαφοροποιηθεί στον χρόνο τόσο πολύ όσο -τουλάχιστον- και το Μartini. Σε κάθε περίπτωση, το Brandy Old Fashioned (με μπράντι αντί για ουίσκι) αποτελεί την πλέον σεβαστή παραλλαγή του.

BLOODY MARY
Έχει μακρά παράδοση στους σοβαρούς πότες ως «το ποτό του επόμενου πρωινού». Αν ζούσε ο Hemingway, θα το προσυπέγραφε αυτό! Οι υπόλοιποι μπορούν να το απολαύσουν οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αρκεί να σου αρέσει ο ντοματοχυμός και τα καρυκεύματα. Η γεύση του είναι το λιγότερο ιδιαίτερη. Αν μάλιστα λάβεις υπόψη σου και το γαρνίρισμά του με τα λογής ζαρζαβατικά, είναι το μόνο κοκτέιλ που μπορεί να περάσει και για σαλάτα!
1-1,5 μέρος βότκα
4-6 μέρη ντοματοχυμός
1-2 σταγόνες tabasco
2-4 σταγόνες worcestershire sauce
1 πρέζα μαύρο πιπέρι
1 πρέζα αλάτι (προαιρετικό)
1/2 μέρος χυμός λεμονιού (προαιρετικό)
γαρνίρεται με ένα, κάποια ή ακόμα και όλα τα συστατικά(!): σέλινο, ελιές, πίκλες, καρότο, άνηθο, αγγούρι, ντοματίνια, ακόμα και βρασμένη κρύα γαρίδα
Βάλε τον ντοματοχυμό, τη βότκα και μπόλικο πάγο σε ένα μεγάλο ποτήρι νερού και πρόσθεσε το tabasco, τη worcestershire sauce και τα μπαχαρικά. Ανακάτεψε καλά με ένα κουτάλι και στόλισε το ποτήρι με όση γαρνιτούρα τολμάς...

Δεν μπορείς: να πειραματιστείς με τα μπαχαρικά και τις σος. Οποιαδήποτε υπερβολή θα καταστρέψει το κοκτέιλ - ενδεχομένως και τον ουρανίσκο σου.

Μπορείς: να ξεσαλώσεις με τη γαρνιτούρα. Είναι η μισή χαρά του Bloody Mary!

Παραλλαγές: Πάμπολλες! Μπορείς αντί για βότκα να χρησιμοποιήσεις τζιν, τεκίλα ή ακόμα και ουίσκι. Ωστόσο, η πραγματικά ριζοσπαστική παραλλαγή ακούει στο όνομα Virgin Mary και δεν περιέχει καθόλου αλκοόλ. Δοκίμασέ το μετά από hangover και θα μας θυμηθείς...

ΤΟΜ COLLINS
Ακόμα κι αν υπήρξε κάποτε ο πραγματικός Tom Collins, έχει από καιρό ξεχαστεί. Η «παρακαταθήκη» του ωστόσο ζει και βασιλεύει και πρόκειται για ένα δροσιστικό κοκτέιλ, εύκολο στην προετοιμασία και σημαντικά χαμηλότερο σε θερμίδες από τα περισσότερα αλκοολούχα. Αν προσέχεις τη σιλουέτα σου, ο γερο-Τοm θα σε βοηθήσει...
2 μέρη τζιν
1 μέρος χυμός λεμονιού
1-2 κουταλάκια ζάχαρη πολυτελείας
σόδα
1 φέτα λεμονιού
1 κερασάκι Μaraschino (προαιρετικό)
Διάλυσε τη ζάχαρη στον χυμό λεμονιού μέσα σε ένα ψηλό και λεπτό ποτήρι. Πρόσθεσε πάγο, τζιν και γέμισε το υπόλοιπο ποτήρι με σόδα. Ανακάτεψε καλά και γαρνίρισε με τη φέτα λεμονιού. Αν θες, πρόσθεσε κι ένα κερασάκι Μaraschino.

Μπορείς: να ρυθμίσεις τα συστατικά αντίστοιχα. Αν το προτιμάς πιο στυφό, χρησιμοποίησε 2 μέρη χυμό λεμονιού και 1 κουταλάκι ζάχαρη πολυτελείας. Αν πάλι αρέσκεσαι στα ηδύποτα, αύξησε την ποσότητα της ζάχαρης και μείωσε την περιεκτικότητα του χυμού λεμονιού.

Παραλλαγές: η βότκα είναι το δημοφιλέστερο υποκατάστατό του, σκέψου ωστόσο ένα οποιοδήποτε ποτό κι όλο και κάποιος θα έχει δημιουργήσει ένα αντίστοιχο Collins μ' αυτό!

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου