Ρούχα που «τρώνε» την ατμοσφαιρική ρύπανση!


perierga.gr - Απορρυπαντικό κάνει τα ρούχα "καθαριστές" της ρύπανσης!Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα απορρυπαντικό που όχι μόνο δεν θα μολύνει το περιβάλλον, αλλά τα ρούχα που θα πλένονται με αυτό θα «τρώνε» την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η εν λόγω ουσία, με την ονομασία «CatClo», η οποία θα βγει στο εμπόριο, αποτελεί προϊόν συνεργασίας του βρετανικού πανεπιστημίου του Σέφιλντ και του Κολλεγίου Μόδας του Λονδίνου και όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του, το πρωτοποριακό υγρό περιέχει νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου, τα οποία κατά την πλύση κολλάνε στο ύφασμα και όταν το ρούχο έρθει σε επαφή με τα οξείδια αζώτου του αέρα τότε προκαλείται μια χημική αντίδραση οξείδωσης, με τελικό αποτέλεσμα να καθαρίζει η ατμόσφαιρα.
Τα οξείδια του αζώτου είναι τελείως άοσμα και άχρωμα και δεν αποτελούν κίνδυνο γι’ αυτόν που φοράει το ρούχο, από το οποίο απομακρύνονται όταν αυτό ξαναπλυθεί, ενώ και το ίδιο το καθαριστικό υγρό είναι απολύτως αβλαβές και τα νανοσωματίδια δεν είναι ορατά πάνω στο ρούχο. Με βάση τους υπολογισμούς των ερευνητών, κάποιος που φοράει ρούχα πλυμένα με CatClo θα μπορεί να απομακρύνει περίπου πέντε κιλά οξειδίων του αζώτου από τον αέρα μέσα σε μια μέρα, δηλαδή περίπου όση είναι η ποσότητα των ίδιων χημικών ουσιών που παράγεται καθημερινά από ένα μέσο αυτοκίνητο.
Το υγρό CatClo ανήκει στο νέο πεδίο των φωτοκαταλυτικών υλικών, τα οποία με την παρουσία του ηλιακού φωτός λειτουργούν ως καταλύτες, προκαλώντας διάφορες χημικές αντιδράσεις. Οι Βρετανοί ερευνητές ήδη συνεργάζονται με μια εταιρία που παράγει προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον προκειμένου να βγάλουν στην αγορά το CatClo. Το εν λόγω υγρό, σύμφωνα με τις δοκιμές, δουλεύει ιδιαίτερα καλά στο ύφασμα των τζιν, που φοριούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο, γεγονός που προμηνύει ένα αισιόδοξο μέλλον για το νέο καθαριστικό.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου