Φυτά που θεραπεύουν και φτιάχνουν τη διάθεση


Αναλογιστείτε πόσο δημιουργικοί αισθάνονται οι ηλικιωμένοι που φροντίζουν τον κήπο τους. Φανταστείτε πόσο μπορεί να μεταμορφώσει έναν χώρο η παρουσία ενός και μόνο καλλωπιστικού φυτού.


Αντιληφθείτε πόσο αναζωογονητική είναι η παρακολούθηση της εξέλιξης ενός λουλουδιού, από τη στιγμή που πετάγεται το μπουμπούκι ώσπου να ανοίξει.

Σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση, η ενασχόληση με την κηπουρική μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να αποβάλλουμε το στρες. Δείτε πώς μπορείτε να τους αξιοποιήσετε σε κάθε δωμάτιο.

Στην κουζίνα: Γεμίστε ενέργεια

Αν πίνετε καφέ, μόνο και μόνο για να τονωθείτε, δοκιμάστε να τον αντικαταστήσετε με μiα γλάστρα φυτεμένη με δεντρολίβανο. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 144 Βρετανών, έδειξε ότι το άρωμα του δεντρολίβανου μπορεί να σας κρατήσει σε εγρήγορση. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα λογχοειδή φυλλαράκια του δεντρολίβανου για να προσθέσετε άρωμα στις μεσογειακές συνταγές σας, ιδίως στο κοτόπουλο ή το ψάρι. 

Σύμφωνα με τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, διευκολύνει την πέψη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Διατηρήστε το φυτό εύρωστο, τοποθετώντας το σε ηλιόλουστη θέση και ποτίζοντάς το κάθε τρεις ή τέσσερις ημέρες.
Αν σας αρέσει να δραπετεύετε αραιά και πού από τα όρια του συνηθισμένου, δοκιμάστε να καλλιεργήσετε στην κουζίνα σας και εδώδιμα… λουλούδια.

Στην άπω Ανατολή υπάρχουν πολλές συνταγές με πολύχρωμα πέταλα. Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γεωπόνο με ειδίκευση στην ανθοκομία, για τα είδη που τρώγονται. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και πολλά δηλητηριώδη φυτά.

Στο υπνοδωμάτιο: Νικήστε την αυπνία

Έρευνα στο αγγλικό Πανεπιστήμιο Southampton έδειξε ότι οι γυναίκες που υποφέρουν από ελαφριάς μορφής αϋπνία, αποκοιμούνται ευκολότερα σε ένα διακριτικά αρωματισμένο δωμάτιο απ ότι σε μια άοσμη κρεβατοκάμαρα. Πρόσφατες, αλλά και παλιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αρωματικές νότες της λεβάντας σάς βοηθούν να αφεθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα.

Αξιοποιήστε τα συμπεράσματα των ερευνών για να δημιουργήσετε τις ιδανικές συνθήκες χαλάρωσης και ύπνου, όπου θα νιώθετε ότι είναι το καλύτερο για εσάς. Αν το δωμάτιό σας έχει παράθυρο ή μπαλκονόπορτα με νότιο προσανατολισμό, εφοδιαστείτε με μία ζαρντινιέρα γεμάτη με λεβάντες. 

Αν πάλι, η κρεβατοκάμαρά σας δεν έχει αρκετό φως για την ανάπτυξη φυτών, διατηρήστε τη λεβάντα στο μπαλκόνι και αρωματίστε τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας με τα κομμένα άνθη της.

Στο καθιστικό: Αναπνεύστε ελεύθερα

Ποιος είναι ο πιο απλός τρόπος για να κάνετε την ατμόσφαιρα πιο ελαφριά και να δημιουργήσετε ευχάριστες συνθήκες στο καθιστικό; Μα γεμίζοντας ένα ανθοδοχείο με φρεσκοκομμένα πολύχρωμα λουλούδια. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου Rutgers, βρέθηκε ότι ακόμη και ένα μονάχα κομμένο λουλούδι μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς και περισσότερο ομιλητικούς. 

Μεταφέροντας το συμπέρασμα αυτό στο οικιακό περιβάλλον, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ένα φρέσκο μπουκέτο λουλούδια μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα στις παρέες που μοιράζονται λίγες ώρες στο καθιστικό ενός σπιτιού. Δοκιμάστε το, μόνο αν οι φίλοι σας δεν έχουν αλλεργίες στη γύρη.

Αν πιστεύετε ότι τα καλλωπιστικά φυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως μέσα ψυχικής ανάτασης, ήρθε η στιγμή να ανακαλύψετε και άλλη μια πλευρά τους. Να τα αντιμετωπίσετε ως μέσα για να φιλτράρετε την ατμόσφαιρα από τη σκόνη και τους ρύπους του αέρα. Η κέντια, ο πόθος και η δράκαινα καθαρίζουν τον αέρα από ενώσεις, όπως η φορμαλδεΰδη. Για να είναι αποτελεσματικά όμως, θα πρέπει να πλένετε τα φύλλα τους για να καθαρίζουν απο τη σκόνη και να μην τα «περνάτε» με προϊόντα γυαλίσματος. 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου