Μια γάτα θα σωθεί αν πέσει από 32 ορόφους παρά από 7!


Οι γάτες -γνωρίζουμε όλοι- είναι εφτάψυχες και σε καμία περίπτωση δεν έχει.. 
αποδειχτεί ότι «παραβιάζουν» τους νόμους της Φυσικής!

«Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, οι γάτες που πέφτουν από ύψος 32 ορόφων έχουν περισσότερες πιθανότητες να σωθούν από ό,τι εάν έπεφταν από ένα επταώροφο κτίριο«, αναφέρει ομάδα Αμερικανών κτηνιάτρων στη Ν. Υόρκη.

Πώς γίνεται αυτό;
Κατ ‘αρχάς, ένα γρήγορο μάθημα για το πώς διαχειρίζονται οι γάτες μια πτώση είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο. Καταρχάς οι γάτες έχουν μια πολύ ισχυρή αίσθηση της κατεύθυνσης. Έτσι όταν πέφτουν, είναι σε θέση να προσδιορίσουν ποια πλευρά πρέπει να είναι επάνω και στη συνέχεια να τοποθετήσουν το σώμα τους σε όρθια θέση. 

Αυτή η τοποθέτηση τούς επιτρέπει να προσγειωθούν στα τέσσερα πόδια, τα οποία γίνονται ευλύγιστα κατά την πρόσκρουση, απορροφώντας έτσι τη μεγάλη ένταση της πτώσης και αποτρέποντας το σπάσιμο των ποδιών τους.

Στο θέμα μας, τώρα. Όταν, λοιπόν, μια γάτα πέφτει από μια ψηλότερη θέση (αυτή των 32 ορόφων!), έχει μια επιπλέον ικανότητα: Μπορεί να θέσει εαυτόν σε θέση ομπρέλας, λειτουργώντας όπως ακριβώς ένα αλεξίπτωτο για τον άνθρωπο.

Έτσι, η μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος της δίνει την ευκαιρία να επιβραδύνει το ρυθμό της πτώσης, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σε θέση να πέσει λίγο πιο… απαλά στο έδαφος. Αυτό, βέβαια, δεν συμβαίνει όταν το ύψος είναι μικρότερο.
Γενικότερα αυτό που βοηθάει τη γάτα σε μια ομαλή… προσγείωση είναι στην ουσία το σβέλτο μυαλό, καθώς μπορεί να σκεφτεί πιο γρήγορα εν ώρα πτώσης! Οι επιστήμονες συμπληρώνουν ότι «και ο άνθρωπος θα μπορούσε να έχει αυτή την ικανότητα, αν μπορούσε να σκεφτεί αρκετά γρήγορα την ώρα που βρίσκεται στο κενό!»..

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου