Kαινοτομίε​ς που άλλαξαν τη ζωή μας Νο1





Κυκλοφορούν ανάμεσά μας και διευκολύνουν την καθημερινότητά μας.


Χαιρόμαστε όταν λειτουργούν και νευριάζουμε με το παραμικρό τους λάθος.

Είναι μερικές από τις συσκευές, σκευάσματα και αντικείμενα που άλλαξαν - και αλλάζουν - τη ζωή μας.

Μέχρι, φυσικά, να έρθουν οι αντικαταστάτες τους:



1. Μπαταρία, 1800.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ο Ιταλός φυσικός Λουίτζι Γκαλβάνι παρατήρησε ότι τα πόδια ενός νεκρού βατράχου τινάζονταν όταν ακουμπούσαν σ αυτά δύο κομμάτια μέταλλα. Ο Γκαλβάνι είχε απλώς δημιουργήσει ένα πρόχειρο κύκλωμα, το οποίο όμως στη συνέχεια χρησιμοποίησε ο φίλος του, ο καθηγητής Αλεσάντρο Βόλτα, εφαρμόζοντάς το σε μια βολταϊκή στήλη, πρόδρομο της σημερινής μπαταρίας.



2. Φωτογραφική μηχανή. 1826.

Ο Βρετανός William Talbot εμπνεύστηκε τη συσκευή από την ανικανότητά του να ζωγραφίσει και, χρησιμοποιώντας χημικό χαρτί, έθεσε τα στάνταρ για τη μετεξέλιξη της φωτογραφικής μηχανής. Το 1888 η Kodak εισήγαγε το φιλμ. Το 1975, ένας μηχανικός από την ίδια εταιρεία, ο Steven Sasson, θα "τραβούσε" την πρώτη εικόνα με ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μεγέθους 0,01 megapixel.



3. Τηλέφωνο. 1876.

Ο Γάλλος Charles Bourseul πρότεινε τη μετάδοση ομιλίας το 1856, αλλά χρειάστηκαν άλλα 6 χρόνια μέχρι ο Johann Reis να καταφέρει να μεταδώσει με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού πολλούς ήχους. Τη σκυτάλη πήραν ο Elisha Grey και ο Graham Bell, που ανταγωνίστηκαν για τη δημιουργία του πρώτου τηλεφώνου, με τον τελευταίο να κερδίζει οριακά το 1876.



4. Ασπιρίνη. 1899.

Οι μικρές ταμπλέτες με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ έχουν θεραπεύσει περισσότερες μικροπαθήσεις από οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Ο πρώτος που αντιλήφθηκε τη θεραπευτική ιδιότητα της ουσίας ήταν ο Ιπποκράτης, που έφτιαχνε ένα ρόφημα από φλοιό ιτιάς για πυρετούς και ποδάγρες. Πολύ αργότερα, ο Γερμανός Felix Hoffman τελειοποίησε το γιατρικό και το λάνσαρε με το γνωστό όνομα.



5. Ηλεκτρική σκούπα. 1901.

Η τεράστια συσκευή του Hubert Booth είχε ένα κινητήρα 5 ίππων, γι αυτό και ο Αμερικανός James Spanqler την εξέλιξε μειώνοντας το μέγεθος και προσθέτοντας μια μαξιλαροθήκη για τη συλλογή της σκόνης. Πούλησε τα δικαιώματα στην εταιρεία Hoover και τα υπόλοιπα, όπως και η σκόνη εκατομμυρίων νοικοκυριών, πέρασαν στην ιστορία.



6. Σουτιέν. 1913.

Πριν πατεντάρει τη δημιουργία της, η κοσμική Νεοϋρκέζα Mary Phelps Jacob είχε αγοράσει ένα αραχνοΰφαντο μεταξένιο φόρεμα, στο οποίο προσάρμοσε μια κατασκευή από κορδέλες και χαρτομάντιλα, ως αόρατο κορσέ. Αργότερα πούλησε την ιδέα της για 1.500 δολάρια στη Warner Brothers Corset Company, που κέρδισε περίπου 15 εκατομμύρια από την "τονωτική" εφεύρεση. Σήμερα, το σουτιέν απολαμβάνει ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά γυναικείων εσωρούχων.



7. Προφυλακτικό. 1920.

Η χρήση του από τους Αιγύπτιους 3.000 χρόνια πριν απασχολεί ακόμα τους αρχαιολόγους. Ένα είδος προφυλακτικού συνιστούσε και ο ο Ιταλός γυναικολόγος του 16ου αιώνα, Gabrielle Falloppio. Από το 1920 τα προφυλακτικά κατασκευάζονται από λάτεξ και είναι τα πιο διαδεδομένα μέσα για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης ή μιας ανεπιθύμητης ασθένειας.



8. Τηλεόραση. 1925.

Όταν ο Σκοτσέζος John Logie Baird, παρουσίασε το 1925 την τηλεόραση στο ευρύ κοινό, κάποιες εφημερίδες χλεύαζαν την εφεύρεσή του. Οι γκρίνιες για το μέσο συνεχίζονται ακόμα και σήμερα. λίγοι όμως είναι εκείνοι που μπορούν να αρνηθούν ότι η τηλεόραση άλλαξε τα δεδομένα στην πληροφόρηση και τη διασκέδαση.



9. Σελοτέιπ. 1937.

Παρόμοιες ιδέες είχαν εφαρμοστεί από οργανοποιούς του 17ου αιώνα. Τη σημερινή μορφή της μικρής κολλητικής ταινίας όμως λάνσαραν για πρώτη φορά οι Colin Kininmonth και George Gray. Σκέφτηκαν μόνοι τους το όνομα "selllotape", το οποίο και τελικά "κόλλησε" στη νέα εφεύρεση.



10. Φούρνος μικροκυμάτων. 1946.

Ο Αμερικανός μηχανικός Percy Spencer έκανε τα πρώτα πειράματα με τη συσκευή, χρησιμοποιώντας σοκολάτες και αβγά, που είτε έλιωναν είτε έσκαγαν. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, όμως, είχε καταφέρει να φτιάξει ένα ασφαλές πρωτότυπο, που αργότερα θα πουλιόταν στην αξία των περίπου 40.000 σημερινών ευρώ.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου