Μασσαλία, η πιο επικίνδυνη πόλη στην Ευρώπη για τους νέους



  • 0
     
 Μασσαλία, η πιο επικίνδυνη πόλη στην Ευρώπη για τους νέους
18 έφηβοι έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο συμμοριών αυτό το καλοκαίρι
Η εγκληματικότητα των μαρσεγιέζικων συμμοριών είναι τόσο ανεξέλεγκτη που κάποιοι τοπικοί άρχοντες ζητούν να επέμβει ο γαλλικός στρατός.


«Αν θέλεις να γεράσεις, φύγε από τη Μασσαλία. Εδώ μπορεί να πεθάνεις νέος». Αυτό θα μπορούσε να αναγράφει μια υποθετική, αλά Φαρ Γουέστ, πινακίδα στην είσοδο της πιο φτωχής μεγαλούπολης της Γαλλίας. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του βρετανικού Independent και του απεσταλμένου του στη Μασσαλία, το 26% των κατοίκων της πόλης ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, με το ποσοστό αυτό να ανέρχεται στο 40% στα βόρεια, υποβαθμισμένα προάστια, εκεί όπου βασιλεύει η (παρ)ανομία, το έγκλημα, το εμπόριο ναρκωτικών και οι αλληλοσκοτωμοί ανάμεσα στις συμμορίες νεαρών που διακινούν τη κοκαΐνη και τα χάπια.
Οπως ανακοίνωσαν οι Αρχές το φετεινό καλοκαίρι ήταν για την πόλη ένα από τα χειρότερα της ιστορίας της, με 15 άτομα, όλοι έφηβοι κάτω των 18 ετών, να βρίσκουν το θάνατο από ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανάμεσα σε συμμορίες.
«Αν είσαι νέος κι αποφασίσεις να μείνεις μόνιμα στη πόλη, διακινδυνεύεις να βρεθείς νεκρός πριν φτάσεις τα 65 σου χρόνια», τονίζει ο ρεπόρτερ Τζον Λίτσφιλντ,προσθέτοντας πως «αναλογικά, η Μασσαλία, με πληθυσμό 800.000, έχει τον ίδιο αριθμό δολοφονιών για ναρκωτικά σε σχέση με τη Νέα Υόρκη, που έχει δεκαπλάσιο πληθυσμό!»
Κι όλα αυτά λίγους μήνες πριν ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις στην πόλη ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2013.
Για το λόγο αυτό μια ανώτατη αξιωματούχος κάλεσε τον στρατό να βοηθήσει την αστυνομία. «Όταν βλέπεις έναν νεαρό να είναι «γαζωμένος» με σφαίρες από καλάσνικοφ, όταν βλέπεις το είδος των όπλων που χρησιμοποιούν, τότε ναι, νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα μέσα και να καλέσουμε τον στρατό», τόνισε η Σάμια Γκάλι, επικεφαλής του 15ου και 16ου Διαμερίσματος της πόλης.
Η δήλωσή της προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ίδιου του Γάλλου προέδρουΦρανσουά Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε πως «ο στρατός δεν είναι αρμόδιος να αναλάβει τον έλεγχο σε περιοχές της Δημοκρατίας μας, η χωροφυλακή μπορεί να είναι παρούσα σε κάποια μέρη όπως γίνεται σήμερα και είναι δουλειά της αστυνομίας, που πρέπει να ενισχυθεί στη Μασσαλία για να καταπολεμήσει τη βία, το έγκλημα και το λαθρεμπόριο».
Η αλήθεια όμως παραμένει μια και πικρή: δεκάδες συμμορίες αλληλοσπαράσσονται καθημερινά για τις περιοχές που θέλουν να ελέγχουν και τα φαινόμενα βίας με θύματα πολλές φορές και αθώους πολίτες είναι σχεδόν καθημερινά.
«Τα ταξί αρνούνται να πάνε στις κακόφημες αυτές γειτονιές, τις οποίες λυμαίνονται στρατοί εμπόρων ναρκωτικών που αποτελούνται από οπλοφόρους μέχρι και 13 ετών», τονίζει ο Ζαν Μαρί Αλεμάντ, επικεφαλής της αστυνομίας στη Μασσαλία.
Ένα επιπλέον μέτρο είναι οι κάμερες ασφαλείας. Ο δήμαρχος Ζαν-Κλοντ Γκοντίν έχει θέσει στόχο του την τοποθέτηση 1800 καμερών στους δρόμους μέχρι το τέλος του 2014 – από τις 180 που υπάρχουν σήμερα.
«Προς το παρόν, οι κάμερες βρίσκονται σε κάποια κύρια σημεία της πόλης, αλλά το θέμα είναι να τοποθετηθούν σε όλους τους δήμους», τονίζει ο δήμαρχος της Μασσαλίας, ο οποίος θεωρεί πως αυτό «είναι ένα εξαιρετικό σχέδιο που θα επιτρέψει στην αστυνομία να είναι πιο αντιδραστική και να ελέγχει καλύτερα την πόλη».

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου