ΔΕΙΤΕ: Ο πραγματικός Λούκυ Λουκ ζει στην Παταγονία



Ένας πραγματικός Λούκυ Λουκ, ο πιο μοναχικός καουμπόι στον κόσμο, είναι σήμερα 81 ετών και ζει απομονωμένος στα βουνά 
της Χιλής εδώ και 46 χρόνια...


Περιτριγυρισμένος από τις εκπληκτικές χιονισμένες βουνοκορφές και τις λίμνες της Παταγονίας, με το ραδιόφωνο να σιγοπαίζει στο φόντο και το βέλασμα των προβάτων να ηχεί που και που. Αυτή είναι -λίγο πολύ- η ζωή του ερημίτη καουμπόι Φαουστίνο Μπαριέντος (Faustino Barrientos), του άνδρα που ζει απομονωμένος εδώ και 46 χρόνια σε μια από τις πιο απόμακρες γωνιές του πλανήτη, τη λίμνη Ο’ Χίγκινς.



Τον περασμένο Δεκέμβριο, τον επισκέφτηκαν δημοσιογράφοι της Vice, μια ανεξάρτητης εταιρία media με έδρα το Brooklyn της Νέας Υόρκης. Τους πήρε τέσσερις μέρες να φτάσουν στο σπιτικό του, μια παλιά ψαρόβαρκα δηλαδή που έχει μετατρέψει σε σπίτι, όπως αναφέρει η Daily Mail.



“Δεν χρειάζομαι χρήματα. Έχω αρκετό φαγητό. Η ζωή μοιάζει καλύτερη όταν είσαι μόνος”,τους είπε αφού τους υποδέχθηκε.



“Θέλουν να με διώξουν από εδώ αλλά δεν μπορούν. Θα μείνω μέχρι το τέλος…”



Ο Μπαριέντος μεγάλωσε στις όχθες της λίμνης Ο Χίγκινς. Όταν ο δικτάτορας Πινοσέτ πήρε την εξουσία στη Χιλή, και τα 11 αδέλφια του Μπαριέντος εγκατέλειψαν την περιοχή. Το ίδιο έκανε κι εκείνος, μετακομίζοντας στην Αργεντινή.



Γύρισε όλη τη χώρα δουλεύοντας με τα χέρια του σε κατασκευαστικά έργα. Έτσι απέκτησε την ικανότητα να φτιάχνει ο ίδιος ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσει. Αυτή η ικανότητα του επιτρέπει να ζει πλέον απομονωμένος στη γενέτειρα του.



Η λίμνη Ο’ Χίγκινς είναι ένα από τα πιο απομονωμένα σημεία της Παταγονίας και η λιγότερο κατοικημένη περιοχή στη Χιλή. Επίσης αποτελεί μία από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη μετά την Ανταρκτική.



Η γη του Μπαριέντος έχει δύο καταλύματα. Μία καλύβα όπου τρώει, κοιμάται, ακούει ραδιόφωνο και συγκεντρώνει τις εφημερίδες που του στέλνουν μόλις 2 φορές το χρόνο!



Το δεύτερο κατάλυμα λειτουργεί σαν αποθήκη, όπου ο μοναχικός καουμπόι φυλάει κουτιά με κονσέρβες και τρόφιμα, που πλέον φτάνουν στην “ήσυχη γωνιά” του με βάρκα κάθε 10 μέρες.



Κυρίως όμως επιβιώνει από τα πρόβατα και τις αγελάδες που εκτρέφει στη γη του.



Επίσης διατηρεί το δικό του ημερολόγιο για να μην χάνει την αίσθηση του χρόνου.



40 χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται μια μικρή κοινότητα μερικών εκατοντάδων κατοίκων, η Βίλα Ο’ Χίγκινς. Κάθε δύο χρόνια, ο γκαούτσο πηγαίνει εκεί για να πουλήσει μερικά από τα ζώα του ώστε να βγάλει κάποια χρήματα, λιγοστά μεν, αρκετά δε για τον ερημίτικο τρόπο ζωής του.



“Είναι καλό να μαθαίνω που και που τι γίνεται στον έξω κόσμο” λέει ο ίδιος.



“Το ραδιόφωνο είναι ο μόνος τρόπος για να ενημερώνομαι για την πολιτική κατάσταση σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Από το ραδιόφωνο δίδαξα τον εαυτό μου πολιτική”.



Ο μοναχικός καουμπόι έχει δει τηλεόραση μόνο μία φορά στη ζωή του! Το ραδιόφωνο είναι η συντροφιά του. Εκτός από τη πολιτική του αρέσει να ενημερώνεται και για τα αθλητικά.



2 χρόνια πριν, η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι διατηρεί όπλα στην κατοχή του. Πήγαν λοιπόν μέχρι εκεί για να κάνουν μια συμφωνία μαζί του. Του προσέφεραν πλάκες ηλιακής ενέργειας με αντάλλαγμα τα όπλα του. Δέχθηκε την προσφορά αλλά σπάνια τις χρησιμοποιεί.



Στη συνέχεια πήγε και αγόρασε ξανά όπλα! Και αυτή τη φορά δε πρόκειται να τα παραδώσει, όπως λέει ο ίδιος.



Τα τελευταία 10 χρόνια πάντως, γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να διατηρήσει στο έπακρον τον ερημικό τρόπο ζωής. Πλέον, υπάρχει πλοίο που φτάνει στην περιοχή κάθε 10 μέρες. Οπότε έχει δημιουργηθεί πρόσβαση και για τους τουρίστες.



Τον τελευταίο καιρό απέκτησε και ενοικιαστές! Ένα ζευγάρι που εκτρέφει στη γη του Μπαριέντος τα ζώα του και τον βοηθούν επίσης με τα δικά του.



Οι ενοικιαστές τον περιγραφέν ως έναν ιδιαίτερα κοινωνικό άνθρωπο! Παρόλο που ζούσε μόνος για περισσότερα από 40 χρόνια…



Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ για τον σύγχρονο Λούκυ Λουκ στην ιστοσελίδα του Vice, κι ένα απόσπασμα στο βίντεο που ακολουθεί:





























































Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου