Γιατί το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο για τις γυναίκες;


Μερικές φορές ο χαρακτηρισμός αδύναμο φύλο δεν είναι και τόσο άστοχος για τις γυναίκες...




Η επιρροή του αλκοόλ είναι μία από αυτές.

Είναι πολλοί αυτοί που λένε πως οι γυναίκες επηρεάζονται πιο γρήγορα από το αλκοόλ σε σχέση με τους άντρες, με αποτέλεσμα να μεθούν ευκολότερα. Ακόμα κι αν ακούγεται κάπως ρατσιστικό, πρόκειται για ένα αληθινό γεγονός με επιστημονικές αποδείξεις. Οι γυναίκες, μάλιστα, όχι μόνο μεθούν γρηγορότερα από τους άντρες αλλά είναι και πιο ευάλωτες σε ασθένειες που έχουν σχέση με το αλκοόλ.

Το παράδοξο, ωστόσο, είναι πως το αλκοόλ μεταβολίζεται από το συκώτι με τον ίδιο ρυθμό τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Επίσης, αν και αρκετοί πιστεύουν πως ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες επηρεάζονται γρηγορότερα από το αλκοόλ είναι το μικρότερο σουλούπι τους και το περισσότερο λίπος που έχουν στο σώμα, αυτές οι θεωρίες δεν ισχύουν.

Ο πραγματικός λόγος είναι πως οι γυναίκες αποθηκεύουν λιγότερο νερό στο σώμα τους σε σχέση με τους άντρες. Ένας άντρας αποτελείται κατά μέσο όρο από 65% νερό ενώ μια γυναίκα συνήθως από 55%.

«Το αλκοόλ απορροφάται από το αίμα και έπειτα μεταφέρετε μέσα στο νερό που βρίσκεται στα κύτταρα. Εξαιτίας του ότι τα γυναικεία σώματα έχουν λιγότερο νερό από τα αντρικά, η συγκέντρωση του αίματός τους έχει υψηλότερα ποσοστά αλκοόλ από αυτά, έχοντας πιει την ίδια ποσότητα» λέει η dr.Marsha Morgan από το University College London Medical School.

Έτσι αποδεικνύεται πως το συκώτι της γυναίκας δεν είναι περισσότερο ευαίσθητο από αυτό του άντρα, αλλά είναι η συγκέντρωση του αλκοόλ στο αίμα της που φτάνει στο συκώτι η οποία μπορεί να είναι πολύ υψηλότερη, με αποτέλεσμα το συκώτι τους να καταστρέφεται πιο γρήγορα.

Για παράδειγμα, αν δοθεί η ίδια ποσότητα αλκοόλ σε έναν άντρα και μια γυναίκα που έχουν το ίδιο βάρος, τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της γυναίκας θα είναι τρεις φορές μεγαλύτερα από αυτά του άντρα.

Τέλος, η dr.Morgan πρόσθεσε πως ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός γυναικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το συκώτι τους, οφείλεται στο γεγονός πως οι συνήθειες στην κατανάλωση αλκοολούχων ποτών των γυναικών έχουν γίνει ίδιες με αυτές των αντρών. Σε αυτήν τη περίπτωση, όμως, η ισότητα δεν μας συμφέρει ιδιαίτερα.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου