Οι αστεροειδείς μάλλον έφεραν το νερό στη Γη



  • 0
     
 Οι αστεροειδείς μάλλον έφεραν το νερό στη Γη
Ευρήματα στην Εστία συνηγορούν υπέρ της θεωρίας ότι ο πλανήτης μας εμπλουτίστηκε με νερό από τους αστεροειδείς και τους κομήτες
 
Ευρήματα στην Εστία δείχνουν ότι ίσως τελικά το νερό να έφρρασε στη Γη από τους αστεροειδείς και τους κομήτες (Πηγή NASA/JPL-Caltech )
Ουάσινγκτον 
Η Εστία, ο μεγαλύτερος γνωστός αστεροειδής στο Ηλιακό Σύστημα, διαθέτει αποθέματα πάγου που έφτασαν εκεί κατά την πρόσκρουση άλλων διαστημικών βράχων, δείχνουν οι παρατηρήσεις της αποστολής Dawn της NASA.
Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάζονται σε δύο επιμέρους δημοσιεύσεις στο περιοδικό «Science», δείχνουν να συνηγορούν υπέρ της θεωρίας ότι ήταν οι αστεροειδείς και οι κομήτες που εμπλούτισαν τη νεογέννητη Γη με νερό.
Η Εστία, η οποία βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία, είναι ένα ακόμα σώμα στον οποίο καταγράφεται ένας υδρολογικός κύκλος, έστω και πολύ διαφορετικός σε σχέση με τον κύκλο του νερού στη Γη.
Στην πρώτη από τις δύο δημοσιεύσεις, οι ερευνητές αναφέρουν ότι το Dawn ανίχνευσε υδρογόνο σε μικρό βάθος κάτω από την επιφάνεια του αστεροειδή, ένδειξη παρουσίας νερού. Στη δεύτερη μελέτη αναγνωρίζονται εκατοντάδες λάκκοι στην επιφάνεια της Εστίας, ορισμένοι με βάθος 200 μέτρων, οι οποίοι φαίνεται να σχηματίστηκαν όταν η θερμότητα από κάποια μεταγενέστερη πρόσκρουση προκάλεσε την απότομη εξάτμιση και εκτίναξη του νερού και άλλων πτητικών ενώσεων από το υπέδαφος.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, το Dawn αναχώρησε από την Εστία και έβαλε πλώρη για ένα ταξίδι δυόμισι ετών προς τη Δήμητρα, η οποία επίσης βρίσκεται στη Ζώνη των Αστεροειδών, θεωρείται όμως πλανήτης-νάνος.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου