Πάπυρος έρχεται να καταρρίψει όλη την χριστιανική κοσμοθεωρία






Πάπυρος του 2ου αιώνα μ.χ. - ο οποίος μέχρι τώρα βρισκόταν στην κατοχή ιδιωτικού συλλέκτη - έρχεται να ...

καταρρίψει όλη την χριστιανική κοσμοθεωρία περί σεξουαλικής αποχής
, αφού εντός του ο Ιησούς Χριστός αποκαλεί για πρώτη φορά την Μαρία Μαγδαληνή γυναίκα του και άξια να γίνει απόστολός του.



Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει στους χριστιανικούς κύκλους ο πάπυρος που μόλις ανακαλύφθηκε και ο οποίος αποδυκνύει ότι ο Ιησούς Χριστός και η Μαρία Μαγδαληνή ήταν πιθανώς ανδρόγυνο. Η επίμαχη φράση βρίσκεται περίπου στην μέση του κειμένου, εκεί όπου ο Ιησούς φέρεται να λέει «η σύζυγός μου». Ενώ στην συνέχεια - υπερασπιζόμενός την προφανώς από κάποια κριτική - συμπληρώνει «αυτή μπορεί να είναι απόστολός μου».



Γραμμένο σε αρχαία αιγυπτιακά κοπτικά, το αντικείμενο έχει μελετηθεί διεξοδικά από την Κάρεν Λ. Κίνγκ, ιστορικό του Χριστιανισμού στη Θεολογική Σχολή του Χάρβαρντ, η οποία και ετοιμάζεται να εκδόσει ένα σύγγραμα σχετικά με την ανακάλυψη αυτή. Σύμφωνα με όσα είπε στο περιοδικό Smithsonian, «Το κομμάτι αυτού του παπύρου εγείρει αμφιβολίες σχετικά με το δόγμα της σεξουαλικής αποχής των καθολικών ιερέων βασισμένο στο παράδειγμα του Ιησού Χριστού».



Ταυτόχρονα, η επιφανής θεολόγος επιχειρεί να αποθαρρύνει την χρήση του εγγράφου για να εμπλουτίσει το βιογραφικό του Ιησού Χριστού, εξηγώντας πως το πιο πιθανό είναι να έχει γραφτεί στα ελληνικά έναν αιώνα μετά την Σταύρωση - και στην συνέχεια να μεταφράστηκε στα κοπτικά. Τέλος, η Κίνγκ τοινίζει πως η πραγματική σημασία του παπύρου έγκειται στην πιθανότητα μια πρωτοχριστιανική σέκτα να άντλησε πνευματική στήριξη απεικονίζοντας τον ιδρυτή του χριστιανισμού με σύζυγο.

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου